Hjem Nyheter New York Times: Israel forteller ikke sannheten om sykehusbombingen i Gaza

New York Times: Israel forteller ikke sannheten om sykehusbombingen i Gaza

MIDTØSTEN Israel har sitert et videoklipp som viser en Hamas-rakett som eksploderer i luften kort tid før bombingen av al-Ahli Arab-sykehuset som «bevis» på sionistenes uskyld. Men New York Times’ analyse av opptakene viser at prosjektilet ikke ble avfyrt fra Gaza og aldri var i nærheten av sykehuset.

Bilde fra overvåkingskamera i Tel Aviv viser prosjektilet identifisert som en Hamas-rakett.

Nyhetsreportasje om videoen Israel brukte som «bevis» på sin uskyld i bombingen av al-Ahli Arab-sykehuset.

Etter bombingen av det kristne al-Ahli Arab-sykehuset i Gaza by, hevdet Israel umiddelbart sin uskyld. I stedet for å påta seg ansvaret for bombingen, rettet de pekefingeren mot både Hamas og Islamsk jihad – to antisionistiske motstandsbevegelser som deltok i hevnangrepet på Israel 7. oktober.

Ifølge Israel skyldtes eksplosjonen – som drepte 500 palestinere – en palestinsk rakett som eksploderte i luften på vei til Israel. Ved flere anledninger har en video fra et av al-Jazeeras kameraer inne i Gaza blitt publisert som «bevis». I klippet kan du se hvordan en rakett eksploderer i luften like før den kraftige eksplosjonen på sykehuset.

Det israelske narrativet har også blitt fremmet av Washington, som like iherdig hevder Israels uskyld.

New York Times har latt en rekke eksperter se opptakene Israel refererer til og sammenlignet det med bilder av den samme raketten fra fem andre videoer, inkludert et overvåkingskamera i Tel Aviv og opptak fra Channel 12 som filmer fra israelsk side av grensen. Avisen konkluderer med at Israel ikke snakker sant. Ifølge analysen var prosjektilet sett i filmen aldri i nærheten av sykehuset:

The Times konkluderer imidlertid med at raketten i videoen aldri var i nærheten av sykehuset. Den ble skutt opp fra Israel, ikke Gaza, og ser ut til å ha eksplodert over grensen mellom Gaza og Israel, minst 3 kilometer fra sykehuset.

Røde områder viser hva de tre respektive kameraene filmet.
Grafikk: Zach Levitt, Charlie Smart och Weiyi Cai/New York Times.

Ifølge New York Times ble prosjektilet avfyrt fra området rundt den israelske bosetningen Nahal Oz og beveget seg mot Gaza, før det eksploderte over grensen. At det skulle være et prosjektil fra det israelske luftforsvarssystemet Iron Dome har blitt foreslått av mange som tidligere har analysert bildene:

Bildene viser også at prosjektilet som eksploderer i videoen ser ut til å være avfyrt som svar på en rekke palestinske raketter avfyrt mot Israel. New York Times skriver:

Fra klokken 18.59 den 17. oktober avfyres en storm av palestinske raketter fra to posisjoner sørvest og nordvest for al-Ahli Arab-sykehuset som videoer viser. Ild fra de palestinske rakettene er synlig på nattehimmelen når motorene driver dem nordøstover mot Israel. Det går over 25 sekunder mellom den siste palestinske raketten og sykehuseksplosjonen. 

Ifølge New York Times er det umulig å fastslå ut fra bildene om det er et prosjektil fra Iron Dome, men en installasjon av luftvernsystemet ligger like utenfor Nahal Oz. Israel hevder at de aldri avfyrer Iron Dome-prosjektiler over Gaza, men avisen konkluderer med at opptakene viser at de trolig aldri krysset grensen.

Nøyaktig hva som forårsaket den kraftige eksplosjonen som ødela al-Ahli Arab-sykehuset er fortsatt et mysterium, skriver New York Times. Det hevdes at Israel har produsert andre bevis for sin sak, inkludert det som påstås å være en innspilt samtale mellom Hamas-representanter som innrømmer at det var en palestinsk rakett. Ektheten av denne samtalen har imidlertid blitt stilt spørsmål ved av en rekke eksperter.