Hjem Nyheter Nord-Korea lover «krigsavskrekkende tiltak» under fiendens militærøvelse

Nord-Korea lover «krigsavskrekkende tiltak» under fiendens militærøvelse

UTENRIKS Militærøvelsen som starter i dag er den største fellesøvelsen mellom USA og Sør-Korea på fem år. Nord-Korea, som har krevd at øvelsen avlyses, lover «krigsavskrekkende tiltak».

Via det statlige nyhetsbyrået Korean Central News Agency (KCNA) har Nord-Koreas ledelse kunngjort sin intensjon om å ta «viktige praktiske krigsavskrekkende tiltak» under de kommende dagene som Sør-Korea og USA starter Freedom Shield – de to landenes mest omfattende felles militærøvelse på fem år. Hva disse tiltakene vil bestå i fremgår imidlertid ikke av kunngjøringen.

Beslutningen om initiativet skal ha blitt tatt på et møte i regjeringspartiets militærkommisjon, ledet av landets leder Kim Jong Un.

Nyhetsbyrået forklarer at tiltakene iverksettes slik at landet kan «håndtere den nåværende situasjonen der krigsprovokasjonene fra USA og Sør-Korea nærmer seg en rød linje»

Hvem hetser til krig?

Nord-Korea og de to landene som skal holde «militærøvelse» sammen ser imidlertid ut til å ha ulike oppfatninger om hvem det er som hetser til krig. Ifølge arrangørene av øvelsen er hovedtemaet for Freedom Shield, som altså starter i dag, «det endrede sikkerhetsmiljøet forårsaket av Nord-Koreas aggresjon». Uten å angi kilder henviser SvD i sin artikkel, om Nord-Koreas aktuelle utspill, til «analytikere» når de spår at Nord-Korea vil utnytte Freedom Shield «som påskudd for ytterligere robottester og kanskje til og med atomvåpentester».

Den oppfordring som Nord-Korea rettet til USA og Sør-Korea forrige uke, om å umiddelbart skrinlegge planene sine for en felles militærøvelse, ser ut til å ha falt for døve ører så langt.