Hjem Nyheter Globalt Nordea mistenkes for hvitvasking av «tusenvis av milliarder»

Nordea mistenkes for hvitvasking av «tusenvis av milliarder»

ØKONOMI Nordea er igjen i hard vær og mistenkes for hvitvasking av «tusenvis av milliarder» kroner.

Banken Nordea er igjen i hardt vær grunnet mistanker om omfattende hvitvasking. Informasjonen kommer etter en datalekkasje som den finske allmennkringkasteren Yle har fått tilgang til. Også kunder i DNB skal være blant navnene som er nevnt, uten at disse kan knyttes til nettverket som benyttet seg av tjenestene til hvitvaskings-nettverket i Nordea.

Det foreløpige totalbeløpet som skal være hvitvasket og som man har fått oversikt over er 6,8 milliarder kroner, og pengene skal i hovedsak ha kommet fra skatteparadiser i tidsperioden 2005–2017, men man regner med at så mye som «tusenvis av milliarder» kan være hvitvasket.

Sentralt i saken er den såkalte Troika-vaskemaskinen, et system for hvitvasking som har sitt utspring mest trolig i Armenia, med forgreninger til Litauen og Russland. Måten det skal ha foregått på er at beløp ble overført til inaktive selskaper og/eller stjålne identiteter av privatpersoner. Disse har/hadde konto i Nordea og fikk ofte overført beløpene fra banker som nettverket selv kontrollerte.

I mediene som har fått tilgang til lekkasjen blir sluttmottagerne referert til som «russiske oligarker», men navnene som er frigitt viser at de har flere nasjonaliteter. Sentral i saken, og sjef for banken Troika Dialog, som sto for den mest systematiske hvitvaskingen da nettverket var aktivt, er armeneren Ruben Vardanyan og hans jødiske kone og svigerfamilie. I følge lekkasjene foretok Vardanyan også betydelige pengeoverføringer for seg selv, ved å overføre enorme beløp til sin kone og svigermor, nettopp gjennom Troika Dialog. Det er likevel uklart om Vardanyan selv har gjort noe ulovlig, og i så fall om dette har vært bevisst.

Nordea ble allerede i oktober 2018 anmeldt for hvitvasking, av finanseksperten Graham Barrow, som allerede da mente at Nordea hvitvasket betydelige summer. I samme undersøkelse ble Danske Bank siktet, og foreløpig resultat er at toppsjefen her gikk av og ti personer ble arrestert.

– Kanskje burde man overveie en full gransking av alle skandinaviske bankers aktiviteter de siste ti årene for å få ut alle skjeletter i skapet og starte på ny frisk, sier Barrow.