Hjem Nyheter Norden Nordens største insektsfabrikk snart operativ

Nordens største insektsfabrikk snart operativ

DEN STORE OMSTILLINGEN 11 000 tonn insektsprotein i året skal fra og med neste år produseres i Enorm Biofactorys nye anlegg, som nå er økonomisk sikret til å ferdigstilles.

Insekter til menneskemat. Skjermbilde: «Uppdrag: Mat».

I neste år kommer Enorm Biofactory (EB) slå up portene til Danmark første, og Nordens største kommersielle produksjon av insekter. Prosjektet har blitt muliggjort av en rekke store aktørers samlede tresifrede millionsatsing. I prosjektbeskrivelsen kommer det frem at «en ny alternativ proteinkilde» har blitt lagt til «den grønne omstillingen av landbruket». Enorm Biofactory har i sin jakt på finansiering av prosjektet nå signert en avtale for 370 millioner kroner. Danske landbrukseide DLG-konsernet fremstår som en betydelig aksjeeier samt mottaker av store deler av de 11 000 tonn insektsprotein per år som forventes leveres. Andre viktige finansierere av prosjektet er Danmarks grønne investeringsfond og Nykredit Bank, skriver Nordfront.

Carsten Lind Pedersen, grunnlegger og deleier av EB, mener at finansieringsavtalen sikrer virksomhetens fortsatte utvikling.

– … sammen med DLG og de øvrige investorene og långiverne får vi et «dreamteam» med sterke synergier som vil sette turbo på EBs vekst og lønnsomhet, sier Pedersen til bransjeavisen Svenska Foder.

Ambisjon om å investere i «alternative proteinkilder»

DLG-konsernet har de siste årene satset stort på såkalte alternative proteinkilder. Nå bygger de en ertefabrikk i Tyskland, og i fjor startet de produksjon av gressprotein i Vestjylland. Konsernets direktør, og styremedlem i DLG, Jesper Pagh, ser EB som en naturlig kollega i jakten på lokalproduserte proteiner.

– Alternative proteinkilder i maten er en av de helt sentrale nøklene til å hjelpe bøndene utvikle en mer klimaeffektiv produksjon. Med investeringen i EB får vi en innovativ og engasjert medspiller, som kan levere lokalprodusert protein av høy kvalitet, noe som landbruket har behov av, sier Pagh til avisen.

En rekke vitenskapelige studier fremholder insektsprotein i dyrefor som en god fremtidsbransje. I fiskeindustrien har fenomenet allerede slått igjennom stort. Dessuten anses det at det finnes et stort potensiale for denne typen proteiner i for for fjørkre og smågriser.

– Vi kan se at utviklingen og kunnskapen som finnes om insektsproteiner vokser eksplosivt for tiden. Det er derfor DLG gjerne tar på seg ledertrøya, for vi er overbevist om at vi bare har sett toppen av isfjellet av potensialet som insektsområdet har, sier Pagh til den svenske bransjeavisen Svenska Foder.

I tre år har EB engasjert seg i byggingen og utviklingen av et pilotanlegg i Hedensted hvor de mest effektive metodene for foredling og insektsvekst utarbeides og rendyrkes. Med det nye produksjonsanlegget ferdig og i full drift vil EB kunne fremstille 100 tonn larver om dagen, hvilket oppgis tilsvare ca. 11 000 tonn insektsprotein i året.