Hjem Nyheter Norge Norge dobler importen av halal- og kosherslaktet kjøtt

Norge dobler importen av halal- og kosherslaktet kjøtt

0

DYREVERN Norge dobler kvoten for import av kjøtt av dyr slaktet uten bedøvelse. Til tross for internasjonal innsats for å få innført bedøvelse i forbindelse med slakting, holder jøder på en slaktepraksis uten bedøvelse.

koscher_ny

Landbruks- og matdepartementet dobler kvoten for importert kjøtt av dyr som er slaktet uten bedøvelse. Å slakte uten bedøvelse er forbudt i flere land, deriblant Norge og Sverige. Til tross for at dyr som slaktes på denne måten, opplever frykt og smerte, tillater EU slakting uten bedøvelse av hensyn til jødiske og muslimske trossamfunn.

I et innlegg i Aftenposten stiller Cecilie Mejdell og Gudmund Holstad ved Veterinærinstituttet seg kritisk til at Norge nå har doblet kvoten for hvor mye kjøtt som kan importeres fra dyr slaktet uten bedøvelse:

Veterinærinstituttet mener at etiske hensyn til dyrets ve og vel ved avliving bør tillegges stor vekt, uansett om dyret er i eller utenfor Norge. Det er derfor et uheldig signal at Norge nå velger å heve kvoten for importert kjøtt fra dyr slaktet uten bedøvelse til 45 tonn per år.

Det er i mange år både internasjonalt og i EU blitt arbeidet for at jødiske og muslimske trossamfunn skal godta slakting med bedøvelse, og i dag kommer store deler av det muslimske halal-kjøttet som produseres i Europa, fra dyr som har fått bedøvelse. I Norge er Nortura og Islamsk råd enige om at halal-slakting skal baseres på samme slaktemetode som for alt annet kjøtt, ifølge Mejdell og Holstad.

Når det gjelder tilvirkningen av jødisk kosher mat, har ikke praksisen med slakting uten bedøvelse blitt endret til tross for det internasjonale påtrykket.

Kilde:
Det er uheldig at Norge hever kvoten for importert kjøtt fra dyr slaktet uten bedøvelse

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg