Hjem Nyheter Europa Norge skjerper atomberedskapen

Norge skjerper atomberedskapen

2

UKRAINA Det største atomkraftverket i Europa har blitt en krigssone.

Atomkraftverket Zaporizjzja i Ukraina. Foto: OpenStreetMap contributors (CC BY-SA 2.0).

36 år etter kjernekraftkatastrofen i Tjernobyl og 11 år etter den mindre omtalte situasjonen på atomkraftanlegget i Fukushima, står nå en større krise for døren.

Det største reaktoranlegget i Europa er nå blitt en kamparena mellom Russland og Ukraina.

I den sørlige delen av Ukraina befinner atomkraftverket i Zaporizjzja seg på slagmarken mellom kjempende russiske og ukrainske styrker. Kraftverket har vært okkupert av russiske styrker siden tidlig i vår.

Ifølge Store Norske Leksikon består atomanlegget av seks 950 Megawatts trykkvannsreaktorer, mens Tjernobylanlegget til sammenligning besto av fire på 1000 MW hver.

Zaporizjzjia kjernekraftverk. Foto: Ralf1969 (CC BY SA 3.0) .

Anlegget i Zaporizjzja har også tidligere i mars vært utsatt for skuddvekslinger, som førte til branner.

melder utsendte eksperter fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEA at situasjonen på anlegget er forverret, da kraftverket ikke får forsynt supplerende kraft utenfra til nedkjøling av brukt brensel og reaktorene. Linjer som forsynte anlegget med ekstern kraft ble ødelagt etter rakettangrep.

Stenges den eneste reaktoren som drifter anlegget ned som følge av kamphandlingene, er det kun dieseldrevne nødgeneratorer som kan holde liv i kjøleanleggene, i ti dager på egen beholdning av drivstoff.

Sjefen for IAEA, Rafael Grossi, krever at et område rundt kraftverket blir demilitarisert og at beskytningene fra begge sidene opphører øyeblikkelig.

Statsminister Jonas Gahr Støre melder til NTB at Norge under den siste uken har skjerpet atomberedskapen, og sier at «det er en svært alvorlig situasjon i Ukraina. For første gang finner en militær konflikt sted midt i et stort atomkraftverk».

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Heimdal
4 måneder siden

Situasjonen minner igjen menneskeheten på at samme hvor idiotsikkert man konstruerer kjernekraftanlegg, finner perfekte plasseringer og har stålkontroll over tekniske og menneskelige faktorer, vil det alltid finnes sjanser for at det kan komme uante negative overraskelser og kaos slik som Russland og Ukraina har forbløffet hele verden vedrørende dette sikre kjernekraftanleggets tilfelle.. Cesium-137 som ble spredt her etter Tjernobyl har en halveringstid på 30 år, en bra stund. Mange synes 100 år er veldig lenge…hva med 1000 år? Det er ingenting imot Uranium-235, som har en halveringstid på 703,8 millioner år…og selv det blir lite i forhold til Uranium-238, som… Les mer »

Asbjørn
Asbjørn
4 måneder siden

🙁faen trodde et øyeblikk at «skjerper Atomberedskapen» betydde noe sånt som at Støre ga Nato lov til å plassere atomraketter på militær baser i Norge. Ingenting hadde vært bedre enn at noe sånt hadde skjedd med tanke på det nye Norden. Om det allerede befinner seg Atomvåpen her den dagen vi tar over vil ingen tørre kødde med oss