Hjem Nyheter Norden Norges villsvin skal utryddes

Norges villsvin skal utryddes

INNENRIKS Norge har vedtatt at den norske villsvinbestanden skal utryddes og vil nå at Sverige også skal revurdere villsvinpolitikken. Den norske beslutningen er tatt på grunn av utbruddet av afrikansk svinepest i Sverige.

Sjangerbilde: Villsvin
Foto: Pixabay.com (Public Domain)

Etter utbruddet av afrikansk svinepest i Sverige har Norge besluttet å utrydde den norske villsvinbestanden. Landbruks- og matminister Geir Pollestad vil at Sverige skal revurdere villsvinpolitikken.

– Ingenting er utelukket, men ingenting er bestemt, sier Sveriges distriktsminister Peter Kullgren (KD).

Den norske avgjørelsen kommer som en direkte reaksjon på det svenske utbruddet av afrikansk svinepest utenfor Fagersta, som ble oppdaget i september.

– Vår oppgave blir veldig vanskelig når antallet dyr er så høyt i Sverige. Men vi håper at utbruddet av afrikansk svinepest vil få Sverige til å revurdere villsvinpolitikken, sier Pollestad.

I november skal Pollestad møte Peter Kullgren med oppfordring om at antallet villsvin i Sverige må ned.

Den svenske regjeringen ønsker å motivere jegere og grunneiere til å øke skytingen av villsvin. Kullgren forteller at den svenske regjeringen jobber med å utvikle flere tiltak som tekniske hjelpemidler.

– Vi har et parlamentarisk vedtak å forholde oss til at vi skal ha villsvin i Sverige, men vi er enige om at vi trenger en betydelig lavere bestand, sier Kullgren.

Sverige er det landet i Norden med flest villsvin, med rundt 300 000 dyr. Svenska Bondeforbundet (LRF) mener at bestanden bør reduseres radikalt med opptil 90 prosent.