Hjem Nyheter Norge Norsk ekspert kritiserer terrorklassifiseringen av Motstandsbevegelsen

Norsk ekspert kritiserer terrorklassifiseringen av Motstandsbevegelsen

NORDEN Det var helt feil av USA å klassifisere Den nordiske motstandsbevegelsen som en terrororganisasjon. Det mener Politihøgskolens fremste ekspert på «ekstremisme».


Etter at det amerikanske utenriksdepartementet kunngjorde at de klassifiserer Den nordiske motstandsbevegelsen som en terrororganisasjon samt tre utpekte representanter for organisasjonen, har flere aktører i Sverige reagert med overraskelse. Nå sier en av Norges fremste eksperter, Politihøgskolens førsteamanuensis Jacob Aasland Ravndal, at avgjørelsen er feil.

– Hvis man skal bruke en tradisjonell forståelse av terrorgrupper som grunnlag [for beslutningen], er det ikke riktig. Da treffer den ikke, sier han til NRK.

Årsaken, ifølge Aasland Ravndal, som har fulgt Motstandsbevegelsen lenge, er at organisasjonen rett og slett ikke bruker terror som metode og at det er «uheldig» at USA treffer så galt.

– Min vurdering er at de ikke utelukker bruk av terror i en annen kontekst prinsipielt og moralsk, men at de er klar over at det ikke ville tjent deres sak i dag. Det er noe de absolutt unngår. De ønsker å operere som en juridisk gruppe, og da er terror uaktuelt, sier han.

At Motstandsbevegelsen klassifiseres som en terrorbevegelse til tross for dette, skyldes et «politisk spill», ifølge ekstremistforskeren.

– Hvem som skal kalles terrorister eller ikke, er et veldig politisk spørsmål. Det har vært en generell kritikk om at trusselen fra ytre høyre ikke tas alvorlig nok i USA, forklarer han.

Aasland Ravndal tror også at selve terrorklassifiseringen til syvende og sist bare vil gagne Motstandsbevegelsen.

– Jeg er også usikker på om dette har noen positive effekter. Om noe, vil dette skape mer oppmerksomhet rundt organisasjonen, og det er akkurat det de ønsker, sier han.

I likhet med den svenske sikkerhetstjenesten sier PST at de ikke anser Motstandsbevegelsen som en terrortrussel.

– Vi anser det som lite sannsynlig at personer knyttet til NMR vil begå terrorhandlinger, og at vurderingen ikke er endret, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NRK.