Hjem Nyheter Norge Norsk oppdrettslaks proppfull av gift

Norsk oppdrettslaks proppfull av gift

1

HELSE En forskergruppe fra universitetssykehuset i Bergen advarer mot å spise norsk oppdrettslaks.

Foto: Mikael Frödin.

Det var den svenske journalisten Mikael Frödin som i 2017 besøkte et oppdrettsanlegg tilhørende Grieg Seafood i Alta og ble sjokkert over tilstanden til laksen i anlegget.

– Jeg ble helt sjokkert. Laksen var dekket av soppangrep, lus og hadde store åpne sår. Det så forjævlig ut, sier Frödin til Svenska Dagbladet (SvD) og fortsetter:

– Hadde det vært en bonde som hadde behandlet dyrene sine på den måten oppe på land hadde han havnet i fengsel.

Frödin filmet laksen i anlegget og ble i Alta tingrett dømt for brudd på akvakulturdriftsforskiften paragraf 18, som forbyr ferdsel innenfor 20 meter ved laksemerder. Til SvD sier han at han vil anke dommen.

Frödin sier at han så mer syk enn frisk fisk, men Grieg Seafood mener at han bare så de syke fiskene som hadde kommet opp til overflaten.

– Frödins bilder viser laks fra vårt anlegg som dessverre hadde blitt skadet, men de er ikke representative for all laks i merden, hvor de fleste var friske og fine, sier Grieg Seafoods kommunikasjonssjef Kristina Furnes, og mener at 93 prosent av fisken kunne ha blitt solgt som førsteklasses fisk.

En forskergruppe ved universitetssykehuset i Bergen mener dog at norsk oppdrettslaks inneholder farlige nivåer av miljøgifter og at man ikke burde spise fisken.

– Gravide, barn og ungdommer burde ikke spise oppdrettsfisk fra Norge. Punktum, sier dosent Anne Lise Bjørke Monsen til SvD.

Monsen har ledet studier som viser at miljøgiftene i oppdrettslaks kan påvirke hjernens utvikling hos foster, barn og ungdom.

– Det er for usikkert hvor mye toksiner laksen inneholder og hvordan disse stoffene påvirker, sier hun.

Tester har vist at oppdrettslaks inneholder pesticidet etoxikin, som har vært forbudt i EU-jordbruk siden 2011. I fiskefôr er det imidlertid fortsatt lovlig – EU forbyr middelet først i 2020.

Etoxikin kan påvirke lever, nyrer og gi allergier, men ifølge Mattilsynet er nivåene i norsk oppdrettslaks ikke helsefarlige.

Ifølge Mattilsynet er det trygt å spise norsk oppdrettslaks, ettersom det er strenge regler for hvordan den medisineres:

Ja, det er trygt å spise oppdrettsfisk. Det er strenger regler for hvordan oppdrettsfisk skal medisineres. Det er kun godkjente veterinærer/fiskehelsebiologer som kan forskrive godkjente legemidler. Det er også strenge regler for hvor lang tid det må gå fra fisken medisineres til den kan slaktes. Mattilsynet gjennomfører også årlige overvåkningsprogram hvor det analyseres for blant annet både lovlige og ulovlige legemidler.

I en analyse som svenske Testfakta gjorde i 2017 viste det seg dog at halvparten av den testede fisken inneholdt nivåer av etoxikin som overskred grenseverdien til kjøtt flere ganger – i ett tilfelle overskred en norsk laksefilet grenseverdien til kjøtt hele 20 ganger. Det har imidlertid ikke funnets noen grenseverdi for fisk.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Arno
Arno
3 år siden

Det var med god grunn Russland for mange år siden forbød import av norsk oppdrettslaks.
Selv har jeg advart mot denne miljøødeleggende kjemi- og genmodifisert soya-laksen i enda lenger tid.