Hjem Nyheter Norge Norske fengsler skremmer ikke utenlandske kriminelle

Norske fengsler skremmer ikke utenlandske kriminelle

NORGE Utenlandske kriminelle ler av straffeutmålingen og sier at de tar et opphold i norske fengsler som en kalkulert risiko.

norsk_fengselTall som TV 2 har innhentet viser at andelen av utenlandske statsborgere i norske fengsler har økt fra 8,6 prosent i 2000 til 34,2 prosent ved utgangen av mai i år.

Utenlandske kriminelle uten lovlig opphold i Norge har de samme rettighetene som andre fanger når det gjelder kultur, dagpenger, gudstjenester, de kan ringe hjem, får full medisinsk behandling og kan søke om tilskudd som blant annet inkluderer klær.

– Jeg tror ikke fengselsstraffen er spesielt skremmende for noen av de som tilhører disse gruppene, de tar sine sjanser, og de gjør det bevisst for å oppnå et bedre liv, sier advokat Jostein Alvheim til TV 2.

Flere forsvarsadvokater forteller til TV 2 at klientene faktisk ler av straffeutmålingen, og sier at de tar sjansen på et opphold i norske fengsler som en kalkulert risiko. Politiet i Bergen deler oppfatningen.

– Et stort problem er at de som er utvist for kriminalitet kommer tilbake og begår en nye forbrytelser. Dette er en trend som går i feil retning, vi får flere og flere utlendinger til Norge uten lovlig opphold som begår forbrytelser, sier politiadvokat Arne Fjellstad på innvandringsseksjonen i Hordaland politidistrikt.

Kilde:
Norske fengsler skremmer ikke utenlandske kriminelle