Hjem Artikler Natur og Miljø Norske forskere har oppdaget en nordisk havstrøm – fører med seg kaldt...

Norske forskere har oppdaget en nordisk havstrøm – fører med seg kaldt vann

0

NATUR Forskere har oppdaget en ukjent havstrøm i Atlanterhavet. Strømmen som går mellom Island og Færøyene fører med seg enorme mengder kaldt vann fra det nordre Atlanterhavet.

Genrebilde. Foto: CC public domain.

Forskere ved universitetet i Bergen har oppdaget en tidligere ukjent havstrøm i Atlanterhavet, nærmere bestemt mellom Island og Færøyene.

Til forskjell fra Golfstrømmens varme vann, fører denne nordiske havstrømmen med seg iskaldt vann. Trolig kjøles Golfstrømmens vann ned lenger nord og strømmer videre sørover mot Island og Færøyene. Havstrømmens startpunkt er ennå ikke funnet, men forskerne tror at den begynner et sted i Grønlandshavet.

Oppdagelsen ble først annonsert i avisen Nature Communications. En av forskerne, Stefanie Semper sier til NRK at de ville lære seg mer om hvordan undervannsstrømmer fungerer, og at de da oppdaget en helt ukjent havstrøm. Hun forteller at den har fått navnet «Island-Færøyene-helningsstrålen».

–  Jeg tror at dersom vi virkelig vil forutse hvordan fremtiden kommer til å se ut, må vi vite mer om hvordan havene og strømmene fungerer i dag, sier Semper til NRK.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg