Hjem Nyheter Europa Norske myndigheter forsinker Nord Stream-reparasjonsarbeidet

Norske myndigheter forsinker Nord Stream-reparasjonsarbeidet

0

NORD STREAM Norske myndigheter nekter PRSI-administrator Equinor å bidra med assistanse til inspeksjon og reparasjon av Nord Stream-gassrørledningene.

Foto: Danske Forsvaret. Gasslekkasje på Nord Stream utenfor Bornholm.

Etter at de russiske gassrørledningene Nord Steam 1 og Nord Stream 2, som går fra Russland til Tyskland, fikk fire kraftige lekkasjer i fjor gjennomførte svenske myndigheter åstedsundersøkelser og gikk ut med at rørledningene hadde blitt utsatt for sabotasje.

Norske myndigheter krevde på 70-tallet at operatørene av rørledninger på dypt vann måtte dokumentere at skader kunne repareres før rørledningene kunne legges, skriver E24.

Equinor er administrator av operasjonssentralen for reparasjoner av rørledninger på havbunnen, PRSI (Pipeline Repair and Subsea Intervension), hvor også Nord Stream AG er medlem, men ville ikke bidra med inspeksjon og reparasjoner av rørledningen.

– PRSI – hvor Equinor er administrator – følger nåværende lovgivning relatert til sanksjoner, og meddelte NS1 og NS2 (operatørene) at vi ikke var i stand til å gjøre det anmodede arbeidet, sa Equinor til Retuers onsdag.

Equinor sa videre til Reuters at det var Utenriksdepartementet som nektet selskapet å bidra til inspeksjonsarbeidet av Nord Stream-rørledningene, da at Nord Stream AG i oktober ba om hjelp til dette.

– Det norske utenriksdepartementet uttalte at mobilisering for inspeksjon og reparasjonsarbeid knyttet til rørledningene ville vært i strid med det norske sanksjonsregelverket – og i forlengelsen av EUs sanksjonsregelverk, sa Equinor til Reuters.

Reuters skriver at det er sannsynlig at reparasjonsarbeidet blir både dyrere og vanskeligere på grunn av norske myndigheters uvillighet til å bidra med assistanse.

Den tidligere Pentagon-rådgiveren Douglas Macgregor har gått ut og ment at det er USA og Storbritannia som er ansvarlige for sabotasjen av rørledningene.

I følge Macgregor skjedde angrepet på Nord Stream-rørledningene akkurat da den tyske regjeringen begynte å «gi inntrykk av at de ikke lenger ønsket å spille en rolle i proxy-krigen i Ukraina» fordi landet «går mot en forferdelig vinter».

– Det er helt tydelig at vi har fjernet Berlins alternativer. Berlin var på vei vekk fra denne alliansen. [Den tyske kansleren] Olaf Scholz sa: «Jeg sender ikke mer utstyr. Jeg kommer ikke til å sende noen stridsvogner», hevder McGregor.

Da den tyske Die Linke-politikeren og parlamentsmedlemmet Sahra Wagenknecht ba om informasjon fra de tyske myndighetene om sabotasjeangrepene, fikk hun gang på gang avslag, med kryptiske svar som kan tyde på at den tyske forbundsstaten vet hvem som står bak.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg