Hjem Nyheter Norge Norske myndigheter ønsker å utvise russisk patriot

Norske myndigheter ønsker å utvise russisk patriot

INNENRIKS Norske myndigheter ønsker nå å utvise den russiske patrioten Yan Petrovskiy fra Norge. Bakgrunn for utvisningen? De hevder han er en fare for rikets sikkerhet.

Yan_Petrovskiy-640x360Sist uke fikk russiske 29-årige Yan Petrovskiy beskjed om at norske myndigheter nå vurderer å utvise ham fra landet. Utlendingsdirektoratet (UD) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder han er en fare for rikets sikkerhet.

Kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, sier til NRK at utvisning vurderes av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser, og refererer til § 126 i utlendingsloven.

– Utvisning vurderes av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser, forteller Hugubakken, som ikke vil gi noen ytterligere detaljer om hvorfor de vil utvise mannen.

Petrovskiy, som har bodd i Norge siden 2004, har flere ganger tidligere vært i medias søkelys, blant annet for å patruljere med Odins Soldater i Tønsberg og for å ha deltatt i kamper i Øst-Ukraina sammen med en pro-russisk milits.

Advokat Nils Christian Nordhus, Petrovskiys forsvarer, forteller til NRK at hans klient bestrider utvisningens grunnlag.

— Han bestrider grunnlaget for utvisning. Han er en tidligere ustraffet person og oppfatter at den egentlige begrunnelsen er misnøye med hans meninger og standpunkter politisk, sier han til NRK.

På spørsmål fra NRK om hans klient kan være en trussel for det norske samfunn, svarer advokaten:

– Absolutt ikke. Dette bygger på en konstruksjon fra myndighetenes side som er skapt for å få ut en person som de ikke liker meningene til. Jeg oppfatter grunnlaget som en tynn suppe.

Kilde:
Kriget i Ukraina: Nå vil Norge utvise denne mannen