Hjem Nyheter NRA: Å få eie våpen er en menneskerett

NRA: Å få eie våpen er en menneskerett

USA Nye krav om strengere våpenlover har haglet over USA etter den siste skoleskytingen i Texas. Men den amerikanske lobbyorganisasjonen NRA motsetter seg kraftig alle innskrenkninger av amerikaneres rett til å eie våpen.

Amerikanere demonstrerer for retten til å bære våpen.
Foto: Fibonacci BlueCC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Etter masseskytingen på en skole i Texas tidligere i uken har demokratiske politikere som forventet flyttet frem sine posisjoner når det gjelder strengere våpenlover.

Straks etter hendelsen holdt senator Chris Murphy en dramatisk appell foran sine kolleger der han for det meste sa «hva gjør vi her?» og «hva gjør dere her?», og mente at politikk var meningsløst om man ikke begrenset borgeres rett til å bære våpen.

Men National Rifle Association (NRA), som er USAs fremste lobbyorganisasjon for våpenrett, vender seg sterkt mot alle innskrenkninger av den amerikanske grunnloven.

På fredag holdt NRA sin årlige konvensjon, der organisasjonens leder Wayne LaPierre under sin appell sa at skoleskytinger «aldri bør få skje igjen», men at retten til å bære våpen er en «menneskerett» som ikke må krenkes.

– Å innskrenke den grunnleggende menneskeretten for lovlydige amerikanere til å forsvare seg er ikke svaret. Det har aldri vært det, sa LaPierre foran medlemmene.

I stedet mener LaPierre at man bør satse mer på sikkerhet på skolene og fremfor alt at psykiatrien i USA reformeres.

Via videolenke talte også Texas’ republikanske guvernør Greg Abbott, som heller ikke så strengere våpenlover som noen løsning.

– Det finnes tusener av lover som stiftes omkring i landet som begrenset eierskap eller bruk av våpen, lover som ikke har stoppet galninger fra å utføre ondskapsfulle handlinger mot uskyldige mennesker i fredelige samfunn, sa guvernøren.