Hjem Historie Dagens historiske NSDAP vinner jordskredseier i riksdagsvalget 1933

NSDAP vinner jordskredseier i riksdagsvalget 1933

HISTORIE Den 5. mars 1933 vant NSDAP en jordskredseier i riksdagsvalget og dannet majoritet sammen med andre nasjonale.

https://youtu.be/KqBEJweLV5s

I denne valgtalen fra 1932 forklarer Hitler Tysklands kaotiske og uholdbare situasjon og sin streben etter et forent Tyskland.

I 1930 hadde NSDAP blitt Tysklands nest største parti, men de ble fortsatt kraftig motarbeidet av systemet. Pendelen hadde dog begynt å svinge, noe som skulle vise seg enda mer tydelig to år senere. I april 1932 fikk Adolf Hitler 36,8% i presidentvalget mot Paul von Hindenburgs 53%. Sosialdemokratene hadde støttet monarkisten Hindenburg da de for alt i verden ikke ville at Hitler skulle bli president. Senere samme år, i juli og november, fant to riksdagsvalg sted hvor NSDAP fikk 37,4% respektive 33,1% av stemmene. Til tross for noe tilbakegang i det andre valget var NSDAP nå landets største parti og den 30. januar 1933 ble makten konsolidert ytterligere da Hitler ble utstedt til rikskansler av Hindenburg.

Den 5. mars 1933 fant et siste riksdagsvalg sted, hvor NSDAP ble det overlegent største partiet med drøyt 17,3 millioner stemmer, tilsvarende 43,9% av stemmene. Det nest største partiet ble sosialdemokratene med 18,25% av stemmene. Resultatet rakk dog ikke til egen majoritet, men sammen med Det tysknasjonale folkepartiet fikk nasjonalsosialistene 51,8% av stemmene. Det parlamentariske systemet, der 34 forskjellige partier (med ett unntak) hadde kjempet først og fremst for sine egne interesser på det tyske folkets bekostning, kunne dermed avskaffes. Makten hadde blitt tatt på lovlig vis etter spillereglene som var satt. Joseph Goebbels kommenterte valgseieren i sin dagbok:

På ettermiddagen er vi samlet på kanselliet, engstelig ventende på at de første resultatene skal komme. Føreren er stille og rolig som aldri før, denne gangen kan det ikke gå galt […] Senere kommer de første resultatene. Fremgang på fremgang, fantastisk og utrolig. Da vi kom tilbake til kanselliet etter forestillingen er seieren vår. Den er mye større enn noen av oss hadde våget håpe. Men hva betyr vel numrene nå? Vi er herrer over riket og Preussen; alle andre partier er utvilsomt slått. Lang tids arbeid belønnes endelig med suksess! Tyskland har våknet! Søndre Tyskland har spesielt tatt ledelsen i hele valgsuksessen. Det er desto mer gledelig, ettersom det gir oss mulighet til å vedta radikale tiltak mot en separatistisk føderal politikk. Bare Berlin teller over en million stemmer. Utrolige tall! Vi er alle beruset av suksessen. Nye og ganske uforutsette overraskelser dukker opp hver eneste time. Føreren er overlykkelig. Nede i Wilhelmplatz gratuleres Føreren av enormt høylydte folkemasser. Så der er vi. Nå kan den konstruktive delen av den tyske revolusjonen begynne.