Hjem Nyheter Globalt Ny AI-app lar deg chatte med Hitler, Goebbels og Himmler – «dypt...

Ny AI-app lar deg chatte med Hitler, Goebbels og Himmler – «dypt urovekkende» ifølge jødisk makt-organisasjon

AI-TEKNIKK En ny chatbot hvor du kan chatte med historiske personer har blitt kritisert av jødiske lobbygrupper da ledere i NS-Tyskland blant annet uttalte seg om den jødiske innflytelsen i verden.

Apples AI-app «Historical figures chat» ble lansert i begynnelsen av januar og lar deg «chatte» med 20 000 historiske figurer. Flere av disse var fremtredende ledere i det nasjonalsosialistiske Tyskland.

Når AI-appen har blitt testet har mennesker stilt spørsmål om «Holocaust» til såkalt ledende skikkelser i Det tredje riket. AI-figurene ser ut til å være programmert til å innrømme at det såkalte holocaust fant sted, men som svar på spørsmål om hvorfor, sier flere av dem at den jødiske innflytelsen var en stor trussel mot Europa og det tyske folket.

Adolf Hitlers chatbot sier at drapet på jøder var «en stor feil», men likevel «nødvendig» fordi de «utgjorde en stor trussel mot Tyskland og Europa generelt». Henrich Himmler sier at handlingene hans var feilaktige, men at han tror byggingen av konsentrasjonsleire skapte en viss sikkerhet for jødene. Reinhard Heydrich beskriver «Holocaust» som «en tragedie», men når han blir spurt om hva han mener om jøder generelt, svarer han: «Jeg er overbevist om at det er nødvendig for regjeringer å ta avgjørende tiltak for å garantere sikkerheten for sitt folk mot eventuelle trusler eller farer.»

Appen har fått kritikk av jødiske lobbygrupper blant annet fordi «det tredje rikets ledere» gir det som kan sees på som nyanserte forklaringer på «handlingene deres», men også fordi de erkjenner «Holocaust», men samtidig uttrykker beklagelse for det – noe som jødiske lobbygrupper mener er like ille som holocaust-fornektelse. En chat med Joseph Goebbels viser dessuten at han «har hørt rapporter om grusomheter som fant sted i leirene, men jeg visste ikke at jødene ble systematisk myrdet». Goebbels forsvarer også segregeringen mellom tyskere og jøder som en måte å «bevare integriteten og identiteten til vårt folk».

Ifølge den jødiske maktorganisasjonen ADL er det «dypt urovekkende» at appen tilbyr liksom-samtaler med historiske antisemitter. ADL vil at utviklerne skal «fjerne Hitler og andre nazifigurer fullstendig, slik at teknologien ikke blir misbrukt eller brukt til å spre antisemittisme». En annen kritikk kommer fra Simon Wiesenthal-senteret, som stiller spørsmål ved at AI-figurene er inkludert «i samme lineup» som de jødiske AI-figurene de selv ønsker skal ha prioritet på appen.