Hjem Nyheter Ny art av anakonda oppdaget

Ny art av anakonda oppdaget

DYR & NATUR I lang tid ble det antatt at det bare fantes én art av den grønne anakondaslangen. Nå har forskere funnet en ny – nesten identisk i utseende – art av den enorme slangen i Amazonas regnskog.

Grønn Anaconda. Foto: Mithun.M.DasCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

I regnskogene i Amazonas bor så vidt kjent verdens største slange, den grønne anakondaen. Nå har forskere oppdaget enda en ny art av den enorme slangen, som kan bli opptil syv meter lang og veie rundt 200 kilo.

Den nye arten, som er den andre grønne anakondaen som har blitt oppdaget, ble skilt fra sine nærmeste slektninger for anslagsvis 10 millioner år siden i den delen av Amazonas som ligger i Ecuador. I en video publisert på YouTube kan en nederlandsk forsker sees dykke og svømme ved siden av det nyoppdagede reptilet.

Det nye funnet forandrer tidligere antakelser om at det bare finnes én art av den grønne anakondaen. Selv om den nye slangens gener skiller seg med 5,5 prosent fra sin nærmeste slektning, ser de to artene nesten like ut. Dette er ifølge biologene spesielt overraskende når man tar i betraktning at den genetiske forskjellen mellom mennesker og sjimpanser bare er to prosent.

Anakondaen regnes som toppen av næringskjeden i Amazonas regnskog. Slangen er ikke giftig, men den «klemmer» byttet i hjel ved å vikle seg rundt den. Dens viktigste føde i voksen alder består av tapirer, flodsvin og forskjellige hjort.