Hjem Nyheter Norge Ny bok avslører: Hjemmefronten var antisemittisk

Ny bok avslører: Hjemmefronten var antisemittisk

5

HISTORIE Hjemmefronten – den sivile og militære delen av motstandsbevegelsen i Norge under andre verdenskrig –, de mest markante og bejublede av krigens personligheter samt eksilregjeringen i London, var mest trolig antisemitter. Det er konklusjonen man må dra på bakgrunn av en ny bok av filosemitten Marte Michelet, noe som forstander i det Mosaiske Trossamfunn og nestleder i Antirasistisk Senter, Ervin Kohn, også gjør.

Foto: Digitaltmuseum.no

«Hva visste Hjemmefronten?» er tittelen på boken av Marte Michelet, en bok som omhandler deler av vår krigshistorie som ikke har vært veldig fremtredende i diskursen omhandlende dette temaet. Mer spesifikt gjelder dette hvilke kunnskaper motstandsbevegelsen og eksilregjeringen satt med vedrørende den forestående jødedeportasjonen fra Norge. Mest oppsikt har det vakt at Gunnar «Kjakan» Sønsteby ved opptil flere anledninger har uttalt at han selv og Hjemmefronten fikk informasjon om deportasjonene allerede tre måneder før gjennomføringen, men at de ikke handlet på denne kunnskapen fordi det ikke ville tjene motstandskampen. Det ville imidlertid ikke ha skadet motstandskampen og det ville vært en relativt risikofri affære å varsle jøder, men likevel valgte de å ikke gjøre noe.

– Vi skulle slåss. Vi skulle ikke hjelpe folk. Vi skulle lage noe positivt ut av frigjøringen av Norge. Så vi kom ikke særlig borti dette og fant det ikke riktig heller å gjøre det, sier Sønsteby i boken.

Gunnar «Kjakan» Sønsteby under innspilling Max Manus. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Eksilregjeringen i London satt også på denne informasjonen, formidlet av de britiske myndigheter, som i sin tur hadde fått det fra polsk motstandsbevegelse. De valgte likeledes å forholde seg rolige. Det er således stor mulighet for at både Hjemmefronten og eksilregjeringen i stort og avgjørende omfang var antisemitter. Eller som Ervin Kohn uttrykker det:

– At de visste det de visste, og valgte å ikke prioritere arbeidet med å hjelpe jødene ut av landet. Jødene var en upopulær minoritet, og man valgte å ikke prioritere.

Den for øyeblikket selvbestaltede utøveren av ikonoklasme, Kohn, sier videre:

– Heltenarrativet har slått en del sprekker allerede. Så dette er ikke noe nytt i seg selv, men kanskje Michelet utvider sprekken.

Kohn snakker her selvsagt ut i fra oppfattelsen av seg selv og sitt folk som universets sentrum, opprinnelse og slutt, Guds utvalgte. Ikke bare er de utvalgt av Gud, de er Gud på et nivå, derfor er ingenting utenom jødene hellig. Profan helliggjørelse, som en nasjons statsautoriserte krigshelter, er blasfemi og kan uten skam ved første anledning som melder seg, angripes og rives ned.

Hjemmefronten var i liten grad politiske og ideologiske; enkeltindividene som utgjorde denne hadde en subjektiv følelse av at fedrelandet deres sto i fare for å falle i fremmede hender, og det var beveggrunnen for deres aktivitet og engasjement. De besto av et tverrsnitt av Norges befolkning og sentimentene var således representative og tilsvarende sammensatte. De forsto i forlengelse av dette at fiendens fiender ikke nødvendigvis var ens venner, ikke i øyeblikket og ikke på lengre sikt. «Kjakan» visste nok at trusselen fra disse ville bli akutt før eller senere, men de måtte ta seg av det de anså som den umiddelbare, fysiske trusselen først. At han dermed kjempet på feil side i så måte er ikke annet enn av historisk/ideologisk interesse, de gjorde sine valg ut i fra den kunnskapen de satt på der og da. Hadde han hatt to liv ville kampen blitt mot denne fienden i andre runde.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
5 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Dag
Dag
3 år siden

Dette må vel være den dårligste boken om krigen og jødene i Norge! Det er mange nordmenn som har blitt hedret for sin innsats for å redde jøder, bl.a. mine foreldre!

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
3 år siden

Ingen har gjort så mycket i Norge för att skapa förakt och hat mot judar som Ervin Kohn.

För många vita bland handbollsjentene men aldrig för många judar i Knesset.
Eller hur Kohn?

Richard
3 år siden

Ja det er faktisk en årsak til at grunnlovene i kristne Europa hadde Jødeparagrafer. England ville heller ikke ha de etter krigen og når en del utvandret til Australia så var de heller ikke noe særlig populære der. Undergraving av moral, demokrati og infrastruktur generelt er historiske gjengangere.

Anonymsurfer
Anonymsurfer
3 år siden

Muslimene er vår tids jøder. De har ingenting å gjøre her i landet vårt de heller.

Kåre
Kåre
3 år siden

Litt utenfor tema, men har dere hørt debatten mellom Tore Tvedt og Suzanne Aabel?

Legg merke til hva hun sier mellom 2:15-2:45 og 4:55-5:20
Sier hun virkelig at de mørke genene er sterkest og derfor er den hvite rase er enklest å vanne ut?

https://radioplay.no/podcast/tro-og-fordom-med-suzanne-aabel/lytt/6293/