Hjem Nyheter Ny EU-lov gir medlemsland rett til å stenge nettsteder

Ny EU-lov gir medlemsland rett til å stenge nettsteder

SENSUR En ny EU-lov gir medlemslandene rett til å blokkere og stenge nettsteder for å «beskytte forbrukerne».

Tirsdag denne uken ble en ny EU-lov vedtatt som gir medlemslandene fullmakt til å stenge og blokkere nettsteder. Hensikten skal være å «beskytte forbrukerne mot skadelige produkter», og loven inngår i det såkalte Consumer Protection Cooperation-prosjektet.

Mange er likevel skeptiske til loven, og mener den åpner opp for omfattende maktmisbruk og sensur. Dette ettersom myndighetene får fullmakt til å stenge og blokkere nettsteder, uten at saken blir behandlet i en domstol. At eieren av nettstedet ikke har rett til å motsette seg avgjørelsen eller til å få saken behandlet i en domstol, gjør ikke saken bedre.

Den tyske EU-parlamentarikeren Julia Reda har tidligere advart mot en slik lov og mener den er en trussel mot demokratiet. Reda mener loven kan misbrukes av myndigheter til å stenge ned nettsteder, av politiske grunner, og peker på Spanias nedstengning av katalanske nettsteder.

Reda tror lignende nedstengninger kan finne sted i andre EU-land når loven trer i kraft, ettersom det finnes mange både EU- og regimekritiske aktører i Europa, hvis tilstedeværelse på internett er en viktig plattform.

Kilde:
Ny EU-la ger myndigheter rätt att stänga ned webbplatser