Hjem Nyheter Ny homsesykdom har ankommet USA

Ny homsesykdom har ankommet USA

HELSE En ny type ringorm forårsaket av en soppinfeksjon har lenge vært etablert blant Europas homoseksuelle. Nå skal sykdommen også ha kommet til USA.

To homoseksuelle menn under en Pride-parade i den amerikanske hovedstaden Washington D.C.
Foto: May H. Pham, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

En seksuelt overført soppinfeksjon kalt Trichophyton mentagrophytes type VII ble rapportert for første gang i Europa i fjor. I Frankrike ble det for eksempel rapportert 13 tilfeller av soppinfeksjonen i 2023, som hovedsakelig ble overført mellom homoseksuelle i forbindelse med sex.

Nå har leger i New York publisert den første casestudien av bekreftet smitte i USA, melder NBC News. Saken «involverer en mann i 30-årene fra New York City» som «rapporterte å ha sex med flere menn» under en tur til England, Hellas og California. Da mannen kom hjem etter homosexturen, utviklet han et «rødt, kløende utslett på bena og over lysken og baken», som senere ble diagnostisert som den nye soppinfeksjonen.

Selv om infeksjonen reagerte på standard behandling for sopp, tok det hele fire og en halv måned og en rekke endringer av medisiner før mannen ble helt frisk. Samtidig rapporterer klinikker over hele verden om økende vanskeligheter med å bekjempe soppinfeksjoner.

– Vi tenker mye på antibakteriell resistens, men dette er en veldig viktig tid for oss å tenke på antifungal resistens, sier Mahmoud Ghannoum, professor i dermatologi ved Case Western Reserve University School of Medicine i Cleveland, til NBC News.

Dr. Avrom Caplan, som er forfatteren av casestudien, hevder imidlertid at det ikke er grunn til bekymring.

– Det er ingenting som tyder på at dette er utbredt eller noe folk egentlig trenger å være bekymret for. Men hvis folk får kløende utslett i områder som lysken og det ikke blir bedre, bør de oppsøke lege, forteller Caplan.