Hjem Nyheter Ny informasjon om påstått Ukraina-tilknytning til terrorangrepet i Moskva

Ny informasjon om påstått Ukraina-tilknytning til terrorangrepet i Moskva

RUSSLAND Søndag viste det russiske FSB klipp fra avhør av de mistenkte angriperne knyttet til terrorangrepet i Moskva. I avhørene oppgir de mistenkte at de ble lovet penger i Kiev.

Tadsjikener pågrepet nær grensen til Ukraina, mistenkt for terrorangrepet i Moskva. Foto: FSB

Det var 22. mars at en gruppe tungt bevæpnede tadsjikere åpnet ild mot konsertgjengere like utenfor Moskva. Angrepet tok livet av 145 mennesker og over 500 ble skadet.

Gruppen Den islamske staten – Khorasan (ISK) har allerede tatt på seg ansvaret for angrepet. Men i Moskva har mistanken likevel vært rettet mot Ukraina, ettersom gjerningsmennene ble pågrepet mens de var på vei til den ukrainske grensen. Russiske myndigheters mistanke ble også styrket av at de hevdet å ha funnet pro-ukrainsk propaganda i telefonene til de arresterte.

Søndag publiserte også den russiske føderale sikkerhetstjenesten (FSB) videoer av avhør med de mistenkte. Ifølge RT sier mennene blant annet at en ukjent arbeidsgiver kalt «Sayfullo» beordret dem til å flykte til Ukraina, hvor de ville motta 1 million rubler (ca. 10 000 dollar) hver.

– Sayfullo fortalte oss at noen karer ville vente på oss ved den ukrainske grensen, og at de ville hjelpe oss med å krysse grensen og komme til Kiev, sier en av de mistenkte.

En annen mistenkt sier at de ville forlate bilen ved grensen og deretter ringe «Sayfullo» for ytterligere instruksjoner.

Tidligere har Russlands etterforskningskomité uttalt at de har sikret bevis for kryptovalutatransaksjoner fra Ukraina til personer i Russland mistenkt for involvering i handlingen. Ifølge russiske myndigheter kom pengene fra «ukrainske nasjonalister» og ble brukt til å planlegge og gjennomføre terrorangrepet.

Selv om det ikke har vært noen formelle mistanker mot den ukrainske staten, har FSB-sjef Aleksandr Bortnikov sagt at Ukraina og USA kan ha brukt IS som en slags stedfortreder for å angripe Russland. Både Kiev og Washington har imidlertid benektet dette.