Hjem Nyheter Ny rapport: Seksualforbrytere beskyttes av den engelske kirken.

Ny rapport: Seksualforbrytere beskyttes av den engelske kirken.

UTENRIKS I en omfattende rapport om overgrep på barn avsløres det at den engelske statskirken, Church of England, beskyttet egne prester som forgrep seg på barn og ungdom. Det beskrives til og med at kirken har gitt mer støtte til overgriperne enn ofrene.  

Foto: Getty Images.

I en omfattende rapport om seksuelle overgrep på barn innenfor den engelske statskirken har det blitt slått fast at kirken beskyttet overgriperne, som ofte ble gitt mer støtte enn ofrene, skriver BBC.

390 prester og andre kirkelige ledere har ifølge rapporten blitt dømt for overgrep i perioden 1940-2018.

I stedet for å beskytte barn og ungdom fra seksuelle overgripere, så valgte kirkens ledelse å forsvare gjerningsmennene, sier rapporten.

Rapporten, som blant annet baseres på offentlige utspørringer fra juli 2019 og utredninger for forbrytelser innenfor “Church of England” og “Church of Wales”, har blitt utgitt av “Independent Inquiry into Child Sexual Abuse” (IICSA).

Blant de mer profilerte sakene som beskrives i rapporten er den som omhandlet den avdøde domkirkedekanen Robert Waddington som fikk rettet en rekke alvorlige anklager mot seg i 1999. Disse ble imidlertid avfeid av erkebiskopen av York som mente at det rett og slett “ikke fantes noen mulighet” for at anklagene var sanne.

Et annet gitt eksempel er pastor Ian Hughes, fra Merseyside som i 2014 ble dømt for å ha lastet ned 8 000 pornografiske bilder av barn og hvorpå forbrytelsen ble dysset ned av en kollega.

Rapporten ga også eksempler på prester som ble ordinert til prestedømmet til tross for gjentatte seksuelle overgrep mot barn.

Rapporten slår også fast at kirken i direkte strid med sitt oppdrag “om kjærlighet og omsorg for de uskyldige og sårbare”, ikke tok anklagene på alvor og heller valgte å beskytte sitt eget rykte snarere enn å arbeide for barn og ungdoms velbefinnende.

 Professor Alexis Jay, IICSA talsperson har uttalt følgende:

Over mange tiår har den engelske kirken misslykkes i å beskytte barn og ungdom mot seksuelle overgrep og en kultur tillatt der overgriperne kunne gjemme seg mens ofrene som ville fortelle om hva de ble utsatt for møtte motstand som mange ikke klarte å overvinne.

Les også:
Den islandske kirken fremstilte Jesus som transvestitt – ville «hylle mangfoldet»