Hjem Nyheter Globalt Ny studie: Depresjon skyldes ikke «kjemisk ubalanse» i hjernen

Ny studie: Depresjon skyldes ikke «kjemisk ubalanse» i hjernen

2

MERKELAPP En ny forskningsrapport kan sette en brems for en av legemiddelindustriens største økonomiske gevinst, det vil si lykkepiller. Det viser seg nemlig at depresjon og kjemisk ubalanse i hjernen har svært lite med hverandre å gjøre.

Illustrasjonsfoto. Foto: Pixabay (Public Domain).

Omtrent 695.000 kvinner og 372.000 menn tok antidepressive medisiner minst én gang i 2020, viser Socialstyrelsens tall. Det har særlig blitt vanligere blant unge i aldersgruppen 15 til 29 år, hvor 11 prosent av kvinnene og 5 prosent av mennene tar såkalte lykkepiller.

Men nå har en ny studie vist at den kjemiske ubalansen som antidepressiva hevder å kurere ikke har noen sterk sammenheng med depresjon i det hele tatt.

Studien har undersøkt depresjon og serotoninnivåer hos titusenvis av mennesker, uten å kunne finne noen sammenheng. Dette kan ramme legemiddelselskapene hardt, ettersom de i dag hovedsakelig selger såkalte SSRI-medisiner mot depresjon basert på troen om at depresjon skyldes for lave nivåer, eller for liten aktivitet i hjernen, av signalsubstansen serotonin. SSRI-medisinene sies å hemme hjernens gjenopptak av signalsubstansen, slik at den dermed kan gi større effekt.

Forskerne har også studert testpersoner som fikk serotoninnivået kunstig senket, uten å kunne se det minste tegn på depresjon som resultat.

Studien viser derimot at personer som utsettes for stressende situasjoner, og spesielt mange av disse i løpet av kort tid, har større risiko for å lide av depresjon.

– Mange tar antidepressiva fordi de har blitt ledet til å tro at depresjonen deres har en biokjemisk årsak, men den nye forskningen viser at denne troen ikke har vært basert på bevis, sier psykiatriprofessor Joanna Moncrieff ved University College London.

— Det er alltid svært vanskelig å bevise noe i mangel av bevis, men jeg tror vi trygt kan si at etter omfattende forskning som er utført over flere tiår, at det ikke er noen overbevisende bevis for at depresjon skyldes serotoninabnormaliteter, spesielt ikke ved lavere nivåer eller redusert serotonin aktivitet, fortsetter hun.

Studien fant til og med bevis på at behandling med SSRI-medisiner kan redusere nivået av serotonin i hjernen.

– Vår innstilling er at pasienter ikke bør informeres om at deres depresjon skyldes lave nivåer av serotonin eller kjemisk ubalanse, og de skal ikke forledes til å tro at antidepressiva virker ved å påvirke disse ubeviste abnormiteter, sier Moncrieff.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Hans-Simon Dahle
Hans-Simon Dahle
6 måneder siden

Store deler av befolkningen i våre industrialiserte, «moderne» land, er «dopet ned» på ett eller annet legemiddel, først og fremst valium, stesolid, osv. for å motvirke angst, og/eller antidepressiva, som omtales her. Især bruker kvinner og både eldre og yngre personer slike «krykker» for å håndtere livet. Det er nærliggende å anta at en neddopet befolkning er lettere å styre i ønsket lei for de som pusher disse midlene, selv om helsearbeidere gjør det i god tro. Nei, jeg har større tillit til gode samtaler, sosialt nettverk og fysisk aktivitet!

J.H
J.H
6 måneder siden

Oy vey, the shekels.