Hjem Nyheter Norden Ny studie: PFAS påvirker fostre under graviditet

Ny studie: PFAS påvirker fostre under graviditet

FORSKNING En ny forskningsstudie om PFAS er gjennomført ved Örebro universitet. Studien viser at fostre påvirkes av kjemikaliene som allerede finnes i livmoren.

Genrebilde: Graviditet. Foto: Pixabay.com.

PFAS er en samlebetegnelse for tusenvis av syntetisk fremstilte kjemikalier og kjemikaliene brukes i alt fra stekepanner, hygieneprodukter og impregnering av tekstiler.

En ny studie utført ved Örebro universitet viser at PFAS-kjemikalier påvirker fostre allerede under graviditeten. 78 fostre ble undersøkt i studien, og de fant blant annet nivåer av PFAS i leveren til fostrene.

– Vi fant PFAS i fosterets lever, og resultatene gjør det dessverre veldig tydelig at eksponering for disse kjemikaliene i livmoren påvirker det ufødte barnet. De som blir utsatt for høyere nivåer av PFAS har endret metabolisme og leverfunksjon lenge før de blir født, sier professor Paul Fowler.

PFAS kan forårsake kreft, diabetes og andre sykdommer, det øker også risikoen for fedme. For høye nivåer av PFAS kan påvirke både metabolisme og leverfunksjon.

– Vi ser at PFAS sannsynligvis har en veldig stor metabolsk effekt, noe som peker på økt risiko for visse sykdommer senere i livet, sier professor i medisin Matej Orešič.

Flere typer PFAS er forbudt i EU. I Kina er derimot ikke reguleringen like streng. Sykdommer som barnefedme og diabetes har økt kraftig i Kina de siste årene, og forskere mener at PFAS og andre miljøkjemikalier kan være en av årsakene til økningen.

– Det har svært sannsynlig en sammenkobling, og det kan vise seg at eksponering for skadelige kjemikalier har en sammenlignbar eller enda større innvirkning enn livsstil når det gjelder visse sykdommer, sier Matej Orešič.