Hjem Nyheter Globalt Ny teknologi kan forvandle kroppens bevegelser til energi

Ny teknologi kan forvandle kroppens bevegelser til energi

2

TEKNOLOGI Med en nylig oppfunnet teknologi kan vibrasjoner produsert av kroppens egne bevegelser forvandles til elektrisitet. Via en såkalt nanogenerator implantert i kroppen skal energi i fremtiden utvinnes fra våre egne hjerteslag.

Den nye teknologien tar i bruk en «nanogenerator», en ekstremt liten generator som hypotetisk skal kunne implanteres i menneskekroppen. Nanogeneratoren vil utvinne energi fra hverdagslige bevegelser – enten det er fotsteg eller armbevegelser – ved å forvandle denne kinetiske energien til elektrisitet, skriver SVT.

Ledende blant forskerne som jobber med å utvikle denne nye teknologien er den 59-årige Zhon Lin Wang, som arbeider i både USA og Kina. Han brukte den «piezoelektriske effekten» i sin første nanogenerator, som er en egenskap hos visse krystaller som gjør at når de blir deformert konverterer mekanisk arbeid til elektrisitet og omvendt. Disse brukes ofte i klokker, radiomottakere og datamaskiner.

Det var Lin Wang som i 2012 utviklet en ny type nanogenerator – den triboelektriske nanogeneratoren, TENG, som ivaretar energien fra vibrasjoner.

I jakten på fornybare energikilder har TENG blitt et populært forskningsområde for å prøve å høste energi fra blant annet menneskekropper.

For øyeblikket er Lin Wang en av verdens mest siterte forskere, den 14. mest siterte for å være nøyaktig. Det viser at det er stor interesse for oppfinnelsene hans innen forskningsområdet.

Les også:
Pacemakeren – en banebrytende svensk oppfinnelse
Fred Leuchter forteller om sin nye oppfinnelse DART – trygt og raskere enn 5G

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Ganz von Selbst
Ganz von Selbst
1 år siden

den som tror på den utsøkt djevelskap er bare dumme profan

Grim Lodenkinne
Grim Lodenkinne(@tjatsegrim)
1 år siden

Interessant. Mye som skjer ifm. Kvantefysikk også om dagen https://www.tu.no/artikler/kvantefysikk-for-dummies/232639