Hjem Nyheter Globalt Ny teknologi kan forvandle kroppens bevegelser til energi

Ny teknologi kan forvandle kroppens bevegelser til energi

TEKNOLOGI Med en nylig oppfunnet teknologi kan vibrasjoner produsert av kroppens egne bevegelser forvandles til elektrisitet. Via en såkalt nanogenerator implantert i kroppen skal energi i fremtiden utvinnes fra våre egne hjerteslag.

Den nye teknologien tar i bruk en «nanogenerator», en ekstremt liten generator som hypotetisk skal kunne implanteres i menneskekroppen. Nanogeneratoren vil utvinne energi fra hverdagslige bevegelser – enten det er fotsteg eller armbevegelser – ved å forvandle denne kinetiske energien til elektrisitet, skriver SVT.

Ledende blant forskerne som jobber med å utvikle denne nye teknologien er den 59-årige Zhon Lin Wang, som arbeider i både USA og Kina. Han brukte den «piezoelektriske effekten» i sin første nanogenerator, som er en egenskap hos visse krystaller som gjør at når de blir deformert konverterer mekanisk arbeid til elektrisitet og omvendt. Disse brukes ofte i klokker, radiomottakere og datamaskiner.

Det var Lin Wang som i 2012 utviklet en ny type nanogenerator – den triboelektriske nanogeneratoren, TENG, som ivaretar energien fra vibrasjoner.

I jakten på fornybare energikilder har TENG blitt et populært forskningsområde for å prøve å høste energi fra blant annet menneskekropper.

For øyeblikket er Lin Wang en av verdens mest siterte forskere, den 14. mest siterte for å være nøyaktig. Det viser at det er stor interesse for oppfinnelsene hans innen forskningsområdet.

Les også:
Pacemakeren – en banebrytende svensk oppfinnelse
Fred Leuchter forteller om sin nye oppfinnelse DART – trygt og raskere enn 5G