Hjem Nyheter Globalt Nya Dagbladet intervjuer varsler fra Google: «Jeg følte en enorm skyld»

Nya Dagbladet intervjuer varsler fra Google: «Jeg følte en enorm skyld»

POLITISK SENSUR Nya Dagbladet har intervjuet varsleren Zachary Vorhies, som tidligere jobbet hos Google med å sensurere systemkritikk. Hans historie blir fortsatt forsøkt sensurert av Google, som blant annet sørget for at han ble arrestert av politiet under dramatiske omstendigheter.

Varsleren Zachary Vorhies. Foto: Project Veritas.

Zachary Vorhies flyttet i 2008 til Silicon Valley i San Francisco og begynte raskt i jobb hos IT-giganten Google. Til å begynne med jobbet han med Google Earth-prosjektet, men begynte etterhvert å jobbe med YouTube. Der ble han forfremmet til sjefingeniør med fantastiske fordeler og en årsinntekt på over to millioner norske kroner.

Etter sist presidentvalg i USA der den kontroversielle republikaneren Donald Trump vant og ble president, merket han at foretaket ble mer og mer forandret.

Google begynte å sensurere politisk innhold gjennom sine tjenester, samt sparket ansatte med «feil» politisk mening.

– Tidligere kunne man si mer eller mindre hva man ville når det kom til politikk. Det finnes et nettverk av mennesker som ikke liker hva Google gjør og de skjemmes over hva Google har blitt, men mange er gift og har barn og våger ikke risikere alt ved å ta stilling, forklarer Vorhies.

Det var først og fremst Googles medvirkning i å spre konspirasjonsteorien om at Trump jobbet for Russland som forårsaket at den siste lojaliteten han følte for selskapet bare forsvant. Han begynte deretter i all hemmelighet å laste ned dokumenter fra Googles intranett, blant annet en omfattende liste over søkeord og uttrykk som utløser sensurprosesser på YouTube.

– Jeg visste ikke da at jeg kom til å lekke dem, men at jeg behøvde å laste ned og spare dem mens jeg fortsatt kunne ettersom de neppe ville være tilgjengelige i fremtiden. Lenger opp i ledelsen i Google er de så indoktrinert av etablissementets narrativ at jeg fort forstod at disse mennesker ikke ville innse at de skaper et orwelliansk mareritt av en sensurmaskin. Derimot skulle de kanskje gjøre det i fremtiden, i ettertid når informasjonen var lekket ut – hvor skadelig alt dette var.

Zachary Vorhies sa til slutt opp jobben i Google og sørget for at informasjonen han samlet om foretakets virksomhet ble lekket ut via Project Veritas. Samtidig forsikret han seg om at all informasjon kom til å bli offentliggjort selv om noe skulle skje med ham.

– Da jeg så hva Google gjorde med sin sensur, begynte jeg å føle en enorm skyld. Jeg hadde veldig godt betalt og levde et behagelig liv, og følte at alt dette kjøpte tausheten min. Jeg følte meg involvert, og det føltes ikke riktig i sjelen min å være en del av dette ondskapsfulle system – og at den eneste måten jeg kunne gjøre opp med dette på var en fullstendig avsløring av hva Google bedriver med, forteller han.

Google sørget også for at Vorhies ble arrestert under dramatiske omstendigheter, med påstand om at han var en fare for seg selv og andre. Googles agerende resulterte i en enorm politiinnsats med helikopter, krypskyttere, og innsatsstyrker.

Etter dette har Vorhies hatt vanskeligheter med å nå ut med sin historie, da Google anvender sin monopol-lignende posisjon på internett til å sortere bort alle intervjuer med ham.

– Når folk intervjuer meg kommer alle deres videoer opp til granskning og blir deretter avfinansiert, slik at alle deres annonseinntekter fra Google AdSense blir borte. Min gjetning er at de er redde, fordi de er avhengige av Google for å beholde sin posisjon og inntektskilde gjennom de besøkende som kommer derfra, sier han.

Lytt til Nya Dagbladets intervju med Zachary Vorhies:

Listen to «I möte med visselblåsaren Zachary Vorhies» on Spreaker.

Les også:
Lederperspektiv #18: (((Sosiale medier))), sensur og farer
Avsløring: Google skal gjøre alt for å forhindre frie valg
Google endrer søkemotoren for å bekjempe «hat»
Google bruker ADL for å sensurere YouTube
ADL bak Youtubes nye sensur
World Jewish Congress hyller Youtube-sensuren
Systemgransker om politisk sensur – hvem står bak?
Gab blokkert av Googles appbutikk
YouTube bedriver valgfusk – sensurerer Simon Lindbergs «Tale til nasjonen»
Red Ice: Spesialrapport om sensuren på YouTube