Hjem Nyheter Nye angrep på Zaporizhzhia kjernekraftverk

Nye angrep på Zaporizhzhia kjernekraftverk

UKRAINA I helgen ble det russiskkontrollerte atomkraftverket Zaporizhzhia nok en gang beskutt. Til tross for at atomkraftverket er okkupert av russiske styrker, fortsetter Ukraina å hevde at russerne angriper seg selv.

Zaporizhzhia kjernekraftverk er det største i Europa. Foto: Alexey Tolmachov, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Kort tid etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar 2022 tok russiske tropper kontroll over atomkraftverket Zaporizhzhia, som er Europas største og sto for 20 prosent av Ukrainas energiforsyning.

Siden november 2022 har ukrainske tropper gjentatte ganger angrepet atomkraftverket, samtidig som de anklager russerne for å bruke området som militærbase. I tillegg hevder Kiev at det er Russland som angriper seg selv.

I helgen var det tre eksplosjoner ved atomkraftverket, og inspektører fra FNs internasjonale atomenergibyrå (IAEA) har bekreftet at området ble angrepet av droner.

— Overvåkings- og kommunikasjonsutstyr ser ut til å ha vært målet. Mens inspektørene var på taket av reaktor seks, aksjonerte russiske styrker mot det som så ut til å være en innkommende drone. Det ble etterfulgt av en eksplosjon nær reaktorbygningen, sier IAEA-sjef Rafael Grossi i en uttalelse.

– Det er en stor eskalering. Slike hensynsløse angrep øker risikoen for en stor atomhendelse og må opphøre umiddelbart, fortsatte han.

Det har ikke oppstått kritiske skader på atomkraftverket, men Grossi understreker likevel at det er «en alvorlig hendelse som hadde potensial til å sette sikkerheten til reaktoren i fare».

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov holdt mandag en pressekonferanse der han kalte angrepet en «farlig provokasjon», skriver RT.

«Personellet [fra IAEA] som er på bakken hadde muligheten til å være vitne til disse angrepene, så det er en veldig farlig praksis som kan få svært dårlige, negative konsekvenser i fremtiden», sa Peskov.

Andriy Kovalenko, leder for Ukrainas senter for bekjempelse av desinformasjon, hevder i en uttalelse at russerne nok en gang angrep seg selv «med droner, og lot som om trusselen mot kraftverket og atomsikkerheten kommer fra Ukraina».