Hjem Nyheter Nye opplysninger: Assange kan slippe utlevering til USA

Nye opplysninger: Assange kan slippe utlevering til USA

UTENRIKS En fraskrivelse av påtaleavtalen der Assange innrømmer en mindre alvorlig forbrytelse ville bety at dommen ville bli ansett å ha blitt sonet. Dette forhandles for tiden mellom det amerikanske justisdepartementet og Assanges advokater, ifølge kilder til WSJ.

Julian Assange
Foto: David G. Silvers, Cancillería del Ecuador (Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0)

WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange har uttømt alle muligheter for å appellere mot utleveringsordren til USA, der han står overfor livstid fengsel for en rekke påståtte spionasjeforbrytelser knyttet til WikiLeaks’ avsløring av amerikanske krigsforbrytelser.

Men nå skriver Wall Street Journal (WSJ) at Assange kan slippe unna mye billigere enn det. Ifølge avisens kilder pågår det forhandlinger mellom det amerikanske justisdepartementet og Assanges advokater om å inngå en avtale. En slik avtale ville bety at Assange erklærer seg skyldig, men bare for forbrytelsen «uaktsomhet med klassifisert informasjon».

Skulle en slik avtale bli inngått vil de fem årene Assange har vært fengslet i Storbritannia bli regnet som at han allerede har sonet sin straff. Assange ville dermed ikke måtte utleveres, men i stedet løslates.

Lignende informasjon sirkulerte allerede i fjor. Den amerikanske ambassadøren til Australia sa at den amerikanske påtalemyndigheten var interessert i en avtale som også ville bety at Assange ville tilstå en mindre alvorlig forbrytelse. På den tiden var det imidlertid snakk om at Assange måtte sone en kort fengselsstraff i hjemlandet Australia.

Det var i 2019 at Assange ble kastet ut av den ekvadorianske ambassaden i London, der han hadde levd i syv år som politisk flyktning. Så snart Assange forlot ambassaden ble han arrestert av britisk politi for en teknikalitet og har siden blitt holdt i et høysikkerhetsfengsel under forhold beskrevet som «umenneskelige» av blant annet FN.