Hjem Nyheter Nyheten om at Iran avvikler moralpolitiet var falske nyheter fra Vesten

Nyheten om at Iran avvikler moralpolitiet var falske nyheter fra Vesten

IRAN I løpet av søndagen rapporterte flere vestlige medier at Iran ville avvikle sitt moralpoliti, kalt «veiledningspatruljen». Nå viser det seg at det var falske nyheter fra nyhetsbyrået AFP.

Irans «veiledningspatrulje» sjekker at en iransk kvinne oppfører seg anstendig offentlig i Teherans gater. Foto: Fars Media CorporationCC BY 4.0.

Frihetskamp meldte mandag at Iran ifølge vestlige medier har bestemt seg for å avvikle den såkalte veiledningspatruljen, som blant annet sjekker at kvinner kler seg anstendig.

Men nå ser det ut til at nyhetsbyrået AFP «feiltolket» uttalelser fra Irans justisminister Mohammad Javad Montazeri. Dette ifølge den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW). I et innlegg på mandag skriver tenketanken:

Montazeri bemerket som svar på en journalists spørsmål at sikkerhetsstyrkene har redusert moralpatruljene de siste månedene – en uttalelse som noen vestlige medier feilaktig har utformet som en bekreftelse på at regimet avvikler patruljene. Iranske statlige medier avklarte senere at Montazeri bare anerkjente de reduserte moralpatruljene i stedet for å kunngjøre en slutt på programmet. Ingen annen iransk representant har indikert at regimet har avsluttet patruljen.

Ifølge Irans regjering er urolighetene i landet basert på en sionistisk påvirkningskampanje med opphav i Israel og USA, som har den hensikt å splitte landet og skape rom for et regimeskifte.