Hjem Nyheter Nytt krav mot Israel fra Den internasjonale domstolen

Nytt krav mot Israel fra Den internasjonale domstolen

JØDISK MAKT Den internasjonale domstolen i Haag har tidligere beordret Israel til å avstå fra å begå folkemord på palestinere. I en ny avgjørelse krever domstolen at Israel sørger for at mat og vann kan nå Gaza for å unngå sult.

Den internasjonale domstolen ICJ i Haag.
Foto: Lybil BER (CC BY-SA 4.0)

Et søksmål mot Israel pågår for tiden i Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ), som ikke må forveksles med krigsforbryterdomstolen i samme by. Bakgrunnen er at Sør-Afrika har saksøkt den jødiske staten for blant annet brudd på folkemordskonvensjonen.

Mens domstolen etterforsker det tilsynelatende komplekse spørsmålet om folkemord, innførte den i januar «nødtiltak» mot Israel og beordret jødene til å avstå fra enhver handling som kan betraktes som folkemord. Israels statsminister Benjamin Netanyahus krigskabinett har imidlertid fullstendig avvist domstolens kjennelse, til tross for at den er bindende i henhold til folkeretten.

På torsdag valgte ICJ igjen å iverksette et nødtiltak da den beordret Israel til å treffe «alle nødvendige og effektive tiltak for å sikre, uten forsinkelse, i fullt samarbeid med FN, uhindret storskala levering av akutt nødvendige grunnleggende tjenester og humanitær bistand», inkludert mat, vann, drivstoff og medisinsk utstyr. Dette er fordi jødene på ulike måter har blokkert bistanden til den omringede og beleirede palestinske enklaven.

«Domstolen bemerker at palestinere i Gaza ikke lenger bare står overfor risikoen for sult […] Men sult er i ferd med å bryte ut», skriver domstolen. «Minst 31 mennesker, inkludert 27 barn, har allerede dødd av underernæring og dehydrering, ifølge FNs kontor for koordinering av humanitære saker», heter det i vedtaket.

I tillegg må Israel ifølge avgjørelsen levere en rapport til domstolen etter en måned med informasjon om hvordan den har implementert domstolens forespørsel.

I likhet med beslutningen om at Israel må avstå fra folkemord, er ordren om å frigi bistand juridisk bindende. Retten har imidlertid ikke en mekanisme for å håndheve vedtaket.

FNs sikkerhetsråd kan gå til aksjon mot Israel

Nylig vedtok FNs sikkerhetsråd også en resolusjon som krever en midlertidig våpenhvile i Gaza, takket være at USA droppet sin veto etter måneder med internt og internasjonalt press. Sikkerhetsrådets resolusjoner er også folkerettslig bindende.

Dessuten, i motsetning til ICJ, tillater folkeretten FNs sikkerhetsråd å bruke alt fra sanksjoner til militær makt for å håndheve sine direktiver. Men siden resolusjonen mangler en bokstav om hvordan direktivet skal gjennomføres, må Sikkerhetsrådet også bli enige om det spørsmålet.

Den palestinske politikeren Mustafa Barghouti, leder for det venstrenasjonalistiske Palestinske Nasjonalinitiativet, sier til al-Jazeera at Israel tydelig har vist at de ignorerer beslutningene til alle slags internasjonale myndigheter. Ifølge Barghouti er det bare sanksjoner som nå kan hindre jødene i å gjennomføre en massakre.

– Netanyahu ønsker å fortsette denne forferdelige krigen, og han har nå til og med lovet en enda større massakre ved å angripe Rafah.

Byen Rafah ligger på den egyptiske grensen og hadde en befolkning på 250 000 palestinere før krigen. På Israels oppfordring har imidlertid mer enn en million palestinere flyktet til byen, som nå, ifølge jødene, må tas for å sikre en seier over Hamas.

– Det faktum at så mange vestlige regjeringer beskytter Israel og tillater dem å fortsette [krigen] vil snu hele den internasjonale orden på hodet. Det sender bare et signal om at det ikke lenger finnes noen internasjonal lov, sier Barghouti.