Hjem Historie Dagens historiske Ohm Krüger

Ohm Krüger

HISTORIE Filmen Ohm Krüger har suksessfull premiere i Tyskland den 4. april 1941. 250 000 personer ser filmen bare de første dagene.

Bilde: kitchener.lord (CC BY-NC-ND 2.0).

Før andre verdenskrig brøt ut håpet Hitler at England ikke skulle være den store trusselen mot Europa, men tvertimot kunne være en potensiell alliert mot den jødiske bolsjevismen. England, under Chamberlain, men fremfor alt under Churchill, så derimot Tyskland som en trussel mot britiske interesser og det var blant annet derfor England hetset polakkene mot Tyskland for å få en grunn til å skape en ny verdenskrig. Tyskland forsøkte før og etter krigsutbruddet å skape fred mellom nasjonene, men Churchill, som fra gammelt av hatet tyskerne, nektet å høre.

Rundt 1940, muligens etter Dunkerque, hadde man i Tyskland gitt slipp på alle illusjoner om engelskmennene, spesielt deres lederskap. Tyskerne begynte i stedet å fortelle sannheten om de krigsforbrytelsene som England hadde begått. Her kom UFA til å spille en stor rolle.

Den store tyske filmprodusenten UFA, en alvorlig konkurrent til Hollywood, produserte flere filmer om britenes kolonihistorie, okkupasjonen av Irland og de overgrepene som britene hadde begått mot andre folkeslag av samme rase. En av disse filmene var Ohm Krüger. Denne spillefilmen handler om Transvaals første president, Paul Krüger. Krüger var kjent som «bestefar Krüger» (på Afrikaans Oom Krüger) som også ble tittelen på den tyske filmen. Krüger ledet i 1877 forsvaret av boerrepublikken mot en britisk invasjonsstyrke.

I filmen kommer det frem hvordan britene, drevet av grådighet, begikk overgrep mot boerne. Blant annet brente de ned og ødela bondegårder og drepte alle dyrene. De opprettet konsentrasjonsleirer (blant verdens første) hvor de sperret inne alle kvinner og barn for å senke moralen blant mennene som kjempet i boerhæren. I disse konsentrasjonsleirene døde nærmere 30 000 sivile. En av skurkene i filmen er Cecil Rhodes (grunnleggeren av Rhodesia, dagens Zambia og Zimbabwe). Den britiske finansmannen og kolonipolitikeren Rhodes, som ble finansiert av Rothschild, ville styrte boerne for å få tilgang til det gull- og diamantrike Transvaal (som bokstavelig talt var under boernes gårder).

Cecil Rhodes og Alfred Beit. Ansvarlige for diamanthandelen og planla og finansierte krigen mot boerstatene. Alfred Beit av jødisk avstamming, mens Cecil Rhodes har nektet for å ha jødisk bakgrunn.
Foto: Offentlig eie.

Parallellene til Englands rolle under andre verdenskrig er i filmen mange. I tillegg til terroraksjoner mot sivile løftes det i filmen frem at Cecil Rhodes støttet grenseprovokasjoner for å skape krig (noe som England senere gjorde med Polen mot Tyskland) som innebar at han med støtte fra Rothschild og England kunne utnytte Transvaal. I sammenheng med lanseringen av filmen ble det også skrevet følgende om Winston Churchill, som deltok i Boerkrigen som krigskorrespondent:

Samme Churchill som i Sør-Afrika så sine idéer om ødeleggelsen av boerne bli gjennomført, da de engelske herskerne med sine polerte humanitære slagord, men i virkeligheten var drevet av grådighet, slapp løs de mest avskyelige handlinger mot et folk som var under angrep. Samme Churchill er nå Englands statsminister.

Den påkostede Ohm Krüger ble meget populær ikke bare i Tyskland, men også utenlands. Bare etter fire dager hadde 250 000 sett filmen. Ohm Krüger ble offisielt utgitt i åtte land og fikk pris for beste utenlandske film i Venezia. I Tyskland ble det den første filmen som vant prisen Film der Nation og Joseph Goebbels lovpriset hovedrolle-innehaveren Emil Jannings for hans innsats.