Hjem Nyheter Norge Økning av syfilis blant homofile i Norge

Økning av syfilis blant homofile i Norge

NORGE Ifølge en ny rapport fra Folkehelseinstituttet har antallet syfilistilfeller blant homofile i landet økt betydelig.

I rapporten «Blod- og seksuelt overførbare sykdommer – Årsrapport 2016» dokumenteres det at antall syfilis-smittede i Norge i 2007 var 61, mens det i løpet av 2016 ble registrert 188. Sykdommen betraktes nå som endemisk blant homofile.

Av de 150 homoseksuelt smittede tilfellene meldt i 2016 oppgir 81% (122 tilfeller) at de ble smittet av en tilfeldig partner, 16% (25 tilfeller) av fast partner og for 2% (3 tilfeller) var relasjonen til smittekontakten annen eller ukjent.

I Norge smittes de fleste homofile ved tilfeldig sex i Oslo, men det er en tendens til at flere nå smittes i resten av Norge, særlig i større byer som Bergen, Trondheim og Stavanger eller på feriereiser til europeiske storbyer, heter det i rapporten.

Hivpositive med innvandrerbakgrunn øker

I rapporten kommer det også frem at andelen hivpositive menn med innvandrerbakgrunn har vært økende de siste årene, og i 2016 hadde omlag 50% av de nydiagnostiserte  innvandrerbakgrunn.

Også for hivinfeksjon var smittesituasjonen preget av tilfeldig eller anonym sex i Norge eller i utlandet. I 2016 svarte 84% at de ble smittet av sex med en tilfeldig partner.

Kilde:
Verste syfilis-spredning på 40 år i Norge