Hjem Nyheter Europa Økonomisk panikk i hele Vesten: Renteøkninger, børskrakk og skyhøy inflasjon

Økonomisk panikk i hele Vesten: Renteøkninger, børskrakk og skyhøy inflasjon

2

ØKONOMI På grunn av økende inflasjon setter flere sentralbanker i Vesten opp styringsrenten til rekordnivåer. Federal Reserve Banks renteoppgang er den høyeste på nesten 30 år.

På onsdag kom nyheten om at Federal Reserve Bank setter opp renten ytterligere. Dette er fordi inflasjonen i USA har steget til 8,6 prosent, som er det høyeste nivået på 40 år.

Federal Reserves renteoppgang er den høyeste siden 1994 og en såkalt trippeloppgang, fra 0,75–1,00 prosent til 1,50–1,75 prosent.

I mai ble den hevet med 50 punkter, en såkalt dobbel økning, som var første gang siden år 2000.

Økningen ble fulgt av at flere lands sentralbanker torsdag også hevet renten, deriblant Storbritannia, som hevet renten for femte gang på rad, samt Sveits og Brasil som setter opp styringsrentene for ellevte gang på rad.

Flere land i Vesten har nå rekordhøy inflasjon, med raskt stigende priser på alt fra drivstoff, til tjenester og mat.

Renteoppgangen har skapt panikk i markedet med etterfølgende børskrakk over store deler av verden.

Russland setter ned styringsrenten

I motsetning til i Vesten avtar imidlertid inflasjonen i Russland og fredag ​​ble styringsrenten satt ned. Reduksjonen var den fjerde på rad siden den gang, med 150 punkter, som var mer enn markedet forventet. Russlands styringsrente er dermed 9,5 prosent – ​​det vil si samme nivå som før landets militære angrep på Ukraina.

Prognosen for Russland er også, til forskjell fra i Vesten, at inflasjonen kommer til å fortsette å falle de neste to årene og lande på rundt 4 prosent i 2024.

Flere og flere eksperter har begynt å slå fast at Russland ser ut til å gå seirende ut av den økonomiske krigen mot Vesten. Selv om Vesten fortsetter å innføre sanksjoner mot Russland ser det ut til å bare ramme deres egne økonomier hardere.

Nylig forbød EU for eksempel sine egne medlemsland – med noen få unntak – å importere olje fra Russland midt i en allerede alvorlig energikrise. Beslutningen førte ikke helt uventet til ytterligere sjokkøkninger av allerede rekordhøye drivstoffpriser.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Roar
Roar
7 måneder siden

Takk NATO for provokasjon til krig, takk EU for sanksjoner, nå vil vi møte en fremtid med rekordhøye priser.

Ganz von Selbst
Ganz von Selbst
7 måneder siden

EU og NATO ER Europas hovedfiender, som planlegger å slette hele europeisk kultur, mentalitet og genetisk arv. Europa som jødisk-amerikansk koloni uten det eneste nasjonal stat – det er det eneste framtiden som sinnssvake marionett regjeringer fører sine land til. Jeg stemte ikke en gang for noen norsk parti, alle er like, antinorske.