Hjem Nyheter Europa Økte spenninger mellom Hellas og Tyrkia – frykter full krig

Økte spenninger mellom Hellas og Tyrkia – frykter full krig

EUROPA Frykten øker for at det kan bryte ut krig mellom to NATO-land ettersom spenningene mellom Hellas og Tyrkia øker.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Nato/flickr (CC BY-NC-ND 2.0).

Spenningene mellom Hellas og Tyrkia har eskalert voldsomt den siste tiden og frykten øker for at en militær hendelse kan utløse full krig mellom de to NATO-landene.

Tyrkias retorikk mot Hellas har blitt stadig mer truende nylig, muligens motivert av det forestående valget i Tyrkia i 2023. President Erdoğan har blitt kritisert av opposisjonspartier for svakhet ovenfor Hellas. Kemal Kılıçdaroğlu, partileder for Det republikanske folkepartiet (grunnlagt av Mustafa Kemal Atatürk) har gått så langt som å erklære flere greske øyer i Egeerhavet «okkuperte». En annen partileder, Meral Akşener, har bedt Erdogan om å vise handlekraft mot Hellas.

Spenningene forverret seg ytterligere over helgen da den greske kystvakten avfyrte varselskudd mot et tyrkisk lasteskip i gresk farvann, nær øya Lésvos. Årsaken var, ifølge den greske kystvakten, at fartøyet nektet å la seg inspisere. Ingen ble skadet i løpet av hendelsen og lasteskipet skal ha blitt eskortert tilbake til tyrkisk farvann.

Tyrkias trusler mot Hellas ble på mandag fordømt av den franske presidenten Emmanuel Macron i en pressekonferanse holdt sammen med den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis i Elyséepalasset i Frankrike, der han kalte truslene mot Hellas territorielle integritet «uakseptable».

Ytterligere så har det greske nyhetsbyrået Protothema publisert en video som de hevder viser at tyrkisk gendarmeri kjører migranter til den greske grensen og instruerer dem i å krysse inn i gresk territorium.