Hjem Historie Dagens historiske OL i Garmisch-Partenkirchen 1936

OL i Garmisch-Partenkirchen 1936

HISTORIE Den 6. februar 1936 ble de olympiske vinterlekene i Garmisch-Partenkirchen innviet av den tyske føreren Adolf Hitler.

Klikk for å forstørre. Foto: Ludwig Hohlwein, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Frihetskamp har tidligere skrevet om hvordan Det tredje riket med sommer-OL i Berlin (også i 1936) skapte mange av dagens OL-tradisjoner (OL-fakkelen, direktesending på TV, Leni Riefenstahls filmteknikker), men noe som er mindre kjent er at det nasjonalsosialistiske Tyskland også revolusjonerte vinterlekene. OL i Garmisch-Partenkirchen var de første riktig store vinterlekene når det kommer til antall deltakere, tilskuere og interesse verden over. 540 000 tilskuere så lekene på plass.

De olympiske vinterlekene i Tyskland, de fjerde av sitt slag, ble organisert av idrettsorganisasjonen Nasjonalsosialistisk riksforbund for fysisk trening (Nationalsozialistischer Reichsbund für Leibesübungen) under ledelse av Karl Ritter von Halt. Stedet for OL var Garmisch-Partenkirchen i Bayern, sør i Tyskland. Dette var første gang alpine skisporter sto på OL-programmet og Garmisch-Partenkirchen arrangerer også i dag store konkurranser i disse sportene.

Hitler ankommer Garmisch-Partenkirchen.
Hitler ankommer Garmisch-Partenkirchen.

Etter at deltakernasjonene hadde marsjert inn på stadion holdt Karl Ritter von Halt en tale hvor han ønsket deltakerne velkommen før rikskansler Adolf Hitler innviet lekene fra balkongen på Olympiahaus. Fra dette stedet hilset Hitler også på presidentene for vintersportorganisasjonene for ski, skøyter, bob og ishockey samt ledende medlemmer fra Den internasjonale olympiske komité.

Det kanadiske laget hilser Føreren.
Det kanadiske laget hilser Føreren.
Adolf Hitler innvier de olympiske vinterlekene i Garmisch-Partenkirchen 1936.
Adolf Hitler innvier de olympiske vinterlekene i Garmisch-Partenkirchen 1936.

Deretter ble den tyske nasjonalsangen, Deutschlandlied, og Tysklands andre nasjonalsang, Horst-Wessel-Lied, spilt. Den tyske langrennsløperen Wilhelm Bogner sverget så den olympiske eden fremfor den olympiske ilden. 50 000 tilskuere så åpningsseremonien.

28 nasjoner deltok i disse olympiske lekene. I motsetning til sommer-OL i Berlin, hvor Tyskland fikk overlegent flest medaljer av alle nasjonene, fikk de denne gangen hard konkurranse fra de nordiske landene. Norge fikk flest medaljer av alle, etterfulgt av Tyskland, Sverige og Finland.

640px-Bundesarchiv_R_8076_Bild-0020,_Olympische_Winterspiele.-_Eröffnung
Hitler gratulerer den norske kunstløperen Sonja Heine.
Hitler gratulerer den norske kunstløperen Sonja Heine.

OL i Garmisch-Partenkirchen anses å ha vært veldig godt organisert med velfungerende busstrafikk, hvilket bidro til det store antallet tilskuere. Lekene ble hovedsakelig utarbeidet av arbeidsorganisasjonen Deutsche Arbeitsfront, DAF, og dens underorganisasjon Kraft Durch Freude (Kraft gjennom glede), hvis arbeidere bygde alt som i dag regnes som obligatorisk på olympiske vinterleker, men som på den tiden ikke var noen selvfølge.

Festhalle.
Festhalle.

Snekkere og andre arbeidere fra DAF bygde på veldig kort tid Olympiahuset med tilhørende restaurant og VIP-avdeling, skistadion, tribuner, kontorlokaler og mange andre bygninger, selv en lekeplass på området. Under ledelse av arkitekten Lois Knidlberger ble også festsalen Olympia-Festhalle utarbeidet. For mer informasjon og bilder av disse bygningene se HER.

Den internasjonale olympiske komité var så fornøyd med arrangementet at den enstemmig vedtok at de olympiske vinterlekene også skulle holdes i Garmisch-Partenkirchen i 1940 (etter at den tiltenkte vertsnasjonen Japan kom i krig med Kina). Lekene ble dog innstilt i november 1939 etter at Storbritannia og Frankrike erklærte Tyskland krig og andre verdenskrig brøt ut.

Film fra OL i Garmisch-Partenkirchen 1936. Lyden begynner først 1:16 inn i klippet:

https://youtu.be/kLvJNa8Q7cE
Hitler og Goebbels skriver autografer til medlemmer av det kanadiske kunstløpslaget.
Hitler og Goebbels skriver autografer til medlemmer av det kanadiske kunstløpslaget.
640px-Christl_Cranz_1936
640px-image-51313-galleryV9-oovq-51313