Hjem Nyheter Omfattende pasientskandale i Storbritannia: 30 000 pasienter smittet via blod fra homofile

Omfattende pasientskandale i Storbritannia: 30 000 pasienter smittet via blod fra homofile

STORBRITANNIA Et stort antall pasienter er blitt smittet med HIV og hepatitt B og C etter å ha mottatt blodoverføringer og behandling for blødersykdom.

Et HIV-1-virus spirer fra en kulturert lymfocytt. Foto: C. Goldsmith.

Ifølge en rapport utferdiget av Kommisjonen for infisert blod og oversendt til det britiske Underhuset er cirka 30 000 pasienter blitt smittet med ulike sykdommer, hovedsakelig hepatitt B og C, etter å ha mottatt blod eller blodprodukter fra britiske helsemyndigheter. Det er anslått at dette har resultert i over 3 000 dødsfall.

Infeksjonene er blant annet et resultat av at donorblod er blitt innsamlet fra fengsler og importert fra utlandet, samt mangelfulle tiltak for å forhindre homofile i å gi blod. Man har med henvisning til kostnadshensyn heller ikke varmebehandlet blodet for å inaktivere viruspartikler.

Rapporten slår fast at pasientene ikke ble informert om risikoen for å bli smittet med sykdommer som overføres via blod og at pasienter er blitt behandlet uten samtykke. I ettertid har skandalen vært mørklagt ved destruksjon av dokumenter. Leder for Kommisjonen for infisert blod, Sir Brian Langstaff, sier at myndighetene ikke satte pasientsikkerheten først, og kritiserer hvor lang tid det tok før det ble igangsatt undersøkelser. Han sier at institusjonell defensivitet fra helsemyndighetene, regjeringen og leger har forsterket skaden som har skjedd.

Statsminister Rishi Sunak erklærte gårsdagen for en skammens dag for den britiske stat. Han har utstedt en formell beklagelse på vegne av staten, og utlovet erstatningsutbetalinger til ofrene.