Hjem Nyheter Norge Omfattende skader etter brann i legendarisk metall-butikk

Omfattende skader etter brann i legendarisk metall-butikk

INNENRIKS Platebutikken «Neseblod», tidligere kjent som «Helvete», har vært rammet av en omfattende brann i løpet av natten. Den første butikken ble opprinnelig åpnet i Oslo av den drepte Mayhem-grunnleggeren Øystein «Euronymous» Aarseth.

Neseblod er en legendarisk platebutikk med sterke bånd til norsk black metal-historie. Foto: Hossam el-Hamalawy (CC BY 2.0).

Tirsdag kveld startet det å brenne i platebutikken Neseblod Records i Oslo. Butikken er legendarisk blant metalfans generelt og black metal-fans spesielt, da den en gang var eid av Mayhem-grunnlegger Øystein «Euronymous» Aarseth, som ble drept av bandkamerat Varg Vikernes i 1993. Butikken het da «Helvete» og i tillegg til platebutikken huset lokalene en beryktet kjeller hvor den selverklærte eliten i den tidlige norske black metal-scenen samlet seg under navnet «Den sorte sirkel».

I kjelleren under butikken samlet «den svarte sirkelen» seg tidlig på 90-tallet. Foto: Hossam el-Hamalawy (CC BY 2.0).

– Det er uklart hva som har skjedd. Jeg står utenfor og kan ikke gå inn i rommet, som er veldig røykfylt. Derfor har jeg ingen anelse om skadene, sa Neseblod-eier Grethe Neseblod til VG sent tirsdag kveld.

Onsdag skriver VG at skadene i butikken er omfattende og at selve brannen startet i kjelleren.

– Selve brannen har vært i kjelleren, men det er sot og røyk som har skadet hele butikken. Det er et tynt lag sot på absolutt alt, sier Grethe Neseblod til avisen.

I tillegg til at kjelleren har en rekke uvurderlige utstyr igjen fra Mayhem-tiden, er det et stort antall svært uvanlige og eksklusive plater, kassetter og andre ting i selve butikken.

– Mye av det vi har er bare utstilt og ikke for salg. Det er et museumsaktig lokale samtidig som det er platebutikk. Vi har plater, kassetter og tape trading-brev som man tidligere brukte til å skrive med hverandre i metalmiljøet, sier Kenneth Neseblod.

Metalfans fra hele verden valfarter til Neseblod hvert år. Det er også et stopp under den populære «Black Metal History Tour» som arrangeres årlig i forbindelse med metalfestivalen Inferno.

Grethe Neseblod sier til VG at det er en uvurderlig skatt som har gått tapt i brannen.

– Det er veldig vanskelig å få erstattet de tingene. Det er det som er det store problemet med å bygge opp samlingen igjen, sier hun.

Uvurderlige metallskatter har gått tapt i brannen. Foto: Privat/Grethe Neseblod.

I skrivende stund er det uklart hva som startet brannen.