Hjem Nyheter Europa Opplysning: Bilde av «russisk krematorie» er hentet fra 8 år gammel film

Opplysning: Bilde av «russisk krematorie» er hentet fra 8 år gammel film

0

INFORMASJONSKRIG Et innlegg som har gått viralt på Twitter hevder å presentere «et russisk mobilt krematorie» i Mariupol – men et annet innlegg på samme forum virker å bevise at bildet, som har blitt ført som bevis, er hentet fra en 8 år gammel YouTube-video.

Foto: Twitter
Kjøretøyet som er oppgitt til å være et russisk mobilt krematorie, brukt i Mariupol

Et innlegg på Twitter postet av nyhetsbyrået NEXTA har nesten fått en million følgere – samt over 7 000 videredelte poster og oppunder 11 000 tomler opp.

Mobile krematorier i #Mariupol“, starter innlegget med, og fortsetter:

Borgermesteren i Mariupol Vadim Boychenko sa i dag at #russiske mobile krematorier er tatt i bruk i byen.

Ifølge innlegget kan titusener av mennesker ha blitt drept i Mariupol, og kremeringsvirksomheten har trolig som hensikt å skjule sporene av krigsforbrytelser resoneres det med, og henviser herved til borgermesteren.

I et annet innlegg på Twitter blir det vist frem hvordan man med et enkelt omvendt bildesøk kan avsløre, at bildet på det som påstås å være et mobilt krematorie brukt i Mariupol, egentlig er et skjermbilde fra en 8 år gammel YouTube-video.

Ingen anerkjente “faktagranskere” har ennå kommentert saken, og Twitter har ikke belagt innlegget med noen “advarselsetikett” som informerer brukerne av nettstedet om at dette dreier seg om “falske nyheter”.

“Resirkulert propaganda”

Et antall Twitter-brukere som har kommentert saken har forklart at dette er “resirkulert propaganda” og at samme ubekreftete påståelse om “mobile krematorier” ble gjort allerede i begynnelsen av krigen.

Nextas innlegg om mobile krematorier ble lastet opp samtidig som ukrainske myndigheter i Mariupol begynte å hevde at russiske tropper «brenner kropper av titusener sivile» i det som ligner “et nytt Auschwitz“.

Mariupols kommunefullmektige har deretter presentert som fakta at “russiske krematorier har blitt tatt i bruk [i byen]“.

Nettavisen Summit News mener at man herved har latt seg påvirke av “den opprørthet som påståtte krigsforbrytelser i Butja har forårsaket“.