Hjem Nyheter OPPLYSNING: Mossad hamstrer hundretusener koronatester

OPPLYSNING: Mossad hamstrer hundretusener koronatester

2

ISRAEL Ifølge flere kilder har Mossad kjøpt hundretusener av koronatester og forventes å kjøpe tusenvis til, noe en uttalelse fra den israelske statsministeren ser ut til å bekrefte. Ledere ved landets helsedepartement toner imidlertid ned viktigheten av innkjøpet.

Journalisten Alisa Odenheimer viser på nettstedet Bloomberg hvordan Israels etterretningsorganisasjon Mossad fra uklar kilde har anskaffet hundretusener av koronavirus-tester, samt ser ut til å planlegge å anskaffe langt flere. Det skal imidlertid være uklart i hvilken grad de er nyttige.

Mossad, som vanligvis ikke er involvert i kjøp, kom inn i bildet på grunn av den nåværende mangelen på koronatester i Israel, melder nettstedet Ynet uten å angi sin kilde. I rapporten fremgår det at testene ble kjøpt fra to land i en «komplisert» transaksjon, mens Barak Ravid ved Channel 13 hevder at testene stammer fra to spesielle land som Israel ikke har diplomatiske forbindelser med.

Dette er den andre overvåkningsorganisasjonen som Israel bruker for å administrere pandemien. Tidligere denne uken fikk Shin Bet hjemmesikkerhetstjeneste autorisasjon til å bruke teknologi, opprinnelig utviklet for å bekjempe «terrorisme», for å identifisere personer som smittede personer kan ha kommet i kontakt med. At denne typen teknologi nå brukes av et myndighetsorgan har blitt kritisert hardt av mange, som ser på det som en farlig inntrengning i folks privatliv.

I følge Ynet har visedirektøren for helsedepartementet Itamar Grotto hevdet at testene som Mossad har anskaffet ikke inkluderer elementer som foreløpig mangler, som for eksempel såkalte testpinner.

Grottos sjef, Moshe Bar Siman Tov, har videre uttalt i Army Radio at departementet til å begynne med vil være i behov av å forsikre seg om at testene ikke har passert «best før dato» og at de virkelig fungerer for tenkte formål.

Uidentifiserte eldre tjenestemenn skal ha fortalt Ynet at Mossad leverte det de skulle, og at forsyningslinjen fortsatt står åpen i påvente av nye innkjøp.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa tidligere denne uken at Israel har til hensikt å øke antallet daglige tester til minst tre tusen og sannsynligvis også til fem tusen.

Mens regjeringer rundt om i verden er fortvilet over mangelen på tester, så har Israel allerede sin handel igang.

Antallet offisielt bekreftede tilfeller av korona-smittede i Israel steg 22 prosent fra onsdag til torsdag, og havnet på 529 individer, inklusivt seks alvorlig syke. Så langt har ingen dødd.

Les også:
Etter kritikk mot mangelfull håndtering av koronakrisen i Sverige: Jødinnen Helle klein ønsker nå sensur i media
AfS-topp William Hahne ville berike seg selv på koronakrisen – skulle selge munnbind til overpris
Kinesisk politiker beskylder USA for koronaviruset

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Kim Larsen
Kim Larsen
2 år siden

Tror noen de kommer til og dele de med palestinerne! I think not

Hanne
Hanne
2 år siden

Griske gribber.