Hjem Nyheter Opplysninger: Iransk hevnangrep skjer innen kort tid

Opplysninger: Iransk hevnangrep skjer innen kort tid

MIDTØSTEN Iransk hevnangrep på Israel etter ambassadebombingen i Damaskus kommer torsdag eller fredag. Det oppgir kilder i Washington til Bloomberg.

Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei.
Foto: Khamenei.ir, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Det var sist mandag at to generaler fra Irans revolusjonsgarde og fem andre personer ble drept i et israelsk luftangrep mot den iranske ambassaden i Damaskus. Ifølge ryktene har Iran ventet på slutten av ramadan for å hevne det jødiske angrepet.

På onsdag, da Ramadan ble til Eid al-Fitr-høytiden, holdt Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, en tale der han bekreftet at Israel «må og vil bli straffet» for handlingen. Forrige ukes angrep er også det andre i år der iranske toppgeneraler i Syria har dødd i israelske angrep.

Nå melder Bloomberg at et større rakett- eller droneangrep mot Israel er ventet i løpet av de neste dagene. Dette er ifølge kilder i Washington med innsikt i USAs sionistiske utenrikspolitikk.

Til tross for at Israel angrep iransk territorium og til tross for at diplomatiske oppdrag er beskyttet mot militært angrep under Wien-konvensjonen, har Washington nok en gang valgt å betingelsesløst ta jødenes side. I en tale onsdag bekreftet USAs president Joe Biden at han står bak Israels statsminister Benjamin Netanyahus krigsforbryterregime.

– Vi ønsker også å adressere den iranske trusselen om å gjennomføre en betydelig trussel – de truer med å gjennomføre et betydelig angrep på Israel. Som jeg sa til statsminister Netanyahu, er vår forpliktelse å sikre Israels sikkerhet mot disse truslene fra Iran. La meg si det igjen: Laget av stål – alt vi kan for å beskytte Israels sikkerhet, sa Biden.

Ulike alternativer for hvordan angrepet kan se ut

Israel har fått informasjon om at angrepene kan være rettet mot regjerings- eller militærbygninger, men ikke sivile. Jødene i Tel Aviv sies å være så bekymret for trusselen at de venter på Irans neste trekk før de starter den mye omtalte offensiven mot Rafah i Gaza.

Ifølge kilder skal angrepet enten utføres av Iran selv, eller fra en av landets mange allierte i Midtøsten, som Hizbollah i Libanon eller houthiene i Jemen. Siden den israelske invasjonen og terrorbombingen av Gaza har Hizbollah halvhjertet utvekslet raketter med sionistene ved Israels sørlige grense. Houthiene, også kjent som Ansarallah (Guds tilhengere), har fokusert på å stoppe all sionistisk skipsfart i Rødehavet.

I august i fjor viste Iran for første gang frem en nyutviklet hypersonisk rakett, som er et våpen som både USA og Israel mangler. Hvis Iran skulle bruke en slik rakett, ville det ikke være noe luftforsvar, ikke engang Israels «Iron Dome» skulle kunne stoppe det.

«Selv om du oppdager det, vil du ikke kunne treffe det som du hadde tenkt, fordi du ikke kjenner banen. Når den kommer ned i atmosfæren og begynner å manøvrere, beveger den seg også så fort at hvis du skulle oppdage den med radarstasjonen på bakken, har du en utrolig kort reaksjonstid, kanskje to eller tre minutter», har Kristoffer Danèl, seniorforsker ved det svenske Forsvarets forskningsinstitutt (FOI), tidligere sagt i et intervju med NyTeknik.