Hjem Historie Dagens historiske Opptøyene i England år 2011

Opptøyene i England år 2011

HISTORIE Den 6. august 2011 startet de flerkulturelle opptøyene i England som krevede fem dødsoffer.

640px-Tottenham_riots-forside

Startskuddet for opptøyene i England år 2011 skal ha vært at to politibiler ble satt i brann av en større gruppe ungdommer den 6. august. Dette som hevn etter at gangsteren Mark Duggan hadde blitt skutt og drept av politiet to dager tidligere. Plyndring, ran og overfall herjet flere byer fra den 6. til 10. august og fem mistet livet.

320px-Mark_Duggan

Den 4. august 2011 døde 29 år gamle Mark Duggan i Tottenham, nord i London. Duggan var en gangster som tilhørte den beryktede gjengen Tottenham Man Dem hvor han gikk under gjengnavnet «Starrish Mark». Denne dagen hadde politiet spanet på Duggan og ble vitne til hvordan han gjorde et illegalt våpenkjøp. Da Duggan skulle pågripes fant skuttutvekslinger sted, hvilket resulterte i hans død. Det er fortsatt uklart hva som førte til Duggans død, men vi vet at han ble skutt med to skudd og at hans pistol ble funnet i en nærliggende busk. Ifølge politiets opplysninger skjøt noen fra mini-vanen Duggan kjørte i, og Duggan ble drept da politiet besvarte ilden.

Skytingen av Duggan ble uansett brukt som unnskyldning for å starte opptøyer, plyndre, rane og til slutt også drepe fullstendig uskyldige mennesker. Opptøyene pågikk i flere av Londons bydeler, og spredte seg raskt til andre steder rundt omkring i England; flere tusen var involvert. Hus og andre bygninger ble brent ned, butikker plyndret og uskyldige mennesker ble mishandlet og ranet. Avisen The Telegraph hengte ut 466 personer som var mistenkt for forbrytelser under opptøyene. En sammenstilling viser at majoriteten av de mistenkte har ikke-hvite navn.

640px-Black_Lodon

Opptøyene het i begynnelsen Tottenham Riots, og senere, ettersom de spredte seg, London Riots og England Riots. På sosiale medier ble de av mange beskrevet som Planet of the Apes Riots. Grunnen skal ha vært at filmen Rise of the Planet of the Apes ble lansert samme uke og at scenene i filmen skal ha liknet på opptøyene. Denne «snakkisen» på Twitter ble tystet ned av de fleste avisene. Som en parentes kan det nevnes at Watts-opptøyene i Los Angelsen år 1965 var inspirasjon til en annen av disse filmene; Conquest of the Planet of the Apes fra 1972.

Fra filmen Rise of the Planet of the Apes.
Fra filmen Rise of the Planet of the Apes.

Opptøyene i England var dog ikke uorganiserte eller planløse overhode. Ukeavisen The Westminster Journal publiserte en artikkel som hevder at medlemmer fra Unite Against Fascism, som ble etablert av det trotskistiske partiet Socialist Worker Party, var innblandet i å oppvigle ungdommene mot politiet, som senere førte til opptøyer. Lederskapet i UAF er hovedsakelig jødisk, og et flertall av disse jødiske medlemmene utnyttet opptøyene til å hetse svarte mot hvite. En av disse, Jennifer Izaakson som tidligere ledet UAF, var på plass under opptøyene og spøkte på Twitter over at en av de rasefremmede hadde drept en hvit pensjonist. Et annen jødisk UAF-medlem, Jacob Bard-Rosenberg, gav instruksjoner på sin Twitter-side om hva man skulle gjøre for å intensivere opptøyene.

640px-Tottenham_riots_3

Ifølge The Westminster Journal kuppet UAF tidlig demonstrasjonen og begynte foran journalister å gjentakende ganger skrike at politiet er rasister. UAF-medlemmene forsvant, men returnerte maskerte kort tid etter. En av ungdommene ble så opphisset av UAFs agitasjon at han tok et filmkamera fra en journalist og kastet det i bakken. Dette førte til en opphisset stemning på alle sider og demonstrantene begynte nå å skrike samme slagord som UAF-medlemmene. Politiet gav advarsler, men ropene kunne nå ikke tystes. Da det ble fysisk dro UAF-medlemmene fra stedet; da var opptøyene allerede i gang.

640px-Tottenham_riots_2

Fem dødsoffer

Svenske aviser som Aftonbladet og Expressen skrev mye og lenge om godgutten Mark Duggan, som ifølge avisene var «velkjent og respektert» i samfunnet. Avisene valgte som i saken med Trayvon Martin å utelate bilder der Duggan gjør gjengtegn og stilte spørsmålstegn til Scotland Yards opplysninger om at Mark Duggan var en gangster. Opplysninger om at han også var narkotikalanger fikk heller ikke ødelegge bildet som ble formidlet om «firebarnsfaren» Mark Duggan.

Desto mindre oppmerksomhet gav disse avisene dødsmishandlingen av den hvite pensjonisten Richard Mannington Bowes. 68 år gamle Bowes forsøkte den 8. august å slukke en brann som en flerkulturell mobb hadde startet, og ble på grunn av dette angrepet bakfra. Bowes ble brutalt slått i bakken og slo hodet i fortauet. Bowes ble forlatt bevisstløs med hjerneskader og med brennende ild ved føttene. Han døde tre dager senere.

Richard Mannington Bowes etter den brutale mishandelen.
Richard Mannington Bowes etter den brutale mishandelen.

Richard Mannington Bowes ble mishandlet til døde av Darrel Desuze.
Richard Mannington Bowes ble mishandlet til døde av Darrel Desuze.

Andre ofre for disse opptøyene var en svart 26 år gammel mann, Trevor Ellis, som ble skutt og drept av en ukjent gjeng. Politiet tror at gjengen hadde drevet med plyndring, og det finnes opplysninger som antyder at det skal ha vært snakk om en rivaliserende gjeng. Tre pakistanere ble også drept av en multietnisk gjeng på åtte personer i hva domstolen fastslo var en såkalt «ram og røm»-ulykke.

Kvinner og barn plyndrer.
Kvinner og barn plyndrer.

640px-Tottenham_riots_5

640px-London_looting

640px-Black_riots_London