Hjem Nyheter Utenriks Opptøyer da myndighetene slapp jøder inn på Tempelhøyden under ramadan

Opptøyer da myndighetene slapp jøder inn på Tempelhøyden under ramadan

0

ISRAEL Det utbrøt opptøyer i Gamlebyen i Jerusalem på søndag da jøder for første gang på mange år fikk lov til å be på Tempelhøyden under den muslimske fastemåneden ramadan.

Tempelhøyden i Jerusalem.
Foto: Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0.

Mange mennesker ble overrasket over at myndigheten slapp jødiske besøkere inn til Tempelhøyden i den arabiske østre delen av Jerusalem bare dager før høytiden Eid al-fitr, som avslutter ramadan.

Jødiske ekstremnasjonalister er misfornøyd med at jøder ikke har hatt tillatelse til å be på Tempelhøyden siden det britiske styret på 1940-tallet, ettersom dette anses som for provoserende mot palestinerne.

De ultraortodokse jødene er dessuten rasende over at muslimene har fått lov til å innrede og innvilge en ny moské under Den gylne porten, en av Gamlebyens innganger.

Flere hundre jødiske aktivister samlet seg i det omstridte området mellom Klippedomen og Al-Aqsa-moskéen på søndag, noe som umiddelbart ble møtt av steinkasting fra palestinske demonstranter. Politiet svarte med tåregass, vannkanoner og gummikuler.

Både Hamas og Islamske jihad, de mest militante palestinske gruppene, lover å trappe opp motstanden hvis Israel bespotter ramadan.

Samtidig ble syv shiamilitsmenn drept i israelske flytokt mot den syriske militærbasen al-Kiswah sør for hovedstaden Damaskus, som allerede har blitt angrepet flere ganger av Israel den siste tiden.

Politiske kommentatorer mener at begge hendelsene er en måte for Israels statsminister Benjamin Netanyahu å blidgjøre og vise styrke for de jødiske ekstremnasjonalistene, hvis øyne han har mot seg i forbindelse med nyvalget i september.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg