Hjem Nyheter Orban: I dag ønsker vi Sverige velkommen til NATO

Orban: I dag ønsker vi Sverige velkommen til NATO

GLOBALISME Ungarn skal stemme over Sveriges NATO-søknad mandag. Dette bekrefter nå landets statsminister Viktor Orban.

Ungarns statsminister Viktor Orban ønsker ikke å delta i EUs beslutning om Ukraina.
Foto: EU-parlamentet/flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Ungarn er det siste av krigsalliansen NATOs medlemsland som ennå ikke har ratifisert Sveriges søknad om medlemskap. Men etter statsminister Ulf Kristerssons tur til Budapest i forrige uke, der den ungarske statsministeren Viktor Orban erklærte at landene «inngår en seriøs militær og militær-industriell avtale», skal det ungarske parlamentet på mandag stemme over Sveriges NATO-medlemskap.

– I dag vil vi godkjenne Sveriges NATO-søknad, sa Orban i forbindelse med åpningen av det ungarske parlamentet tidligere i dag.

Ifølge Aftonbladet er avstemningen ventet å finne sted mellom klokken 16.00 og 18.00. Dette vil bli innledet av den ungarske presidenten Katalin Nováks avgang etter en skandale der hun benådet en mann som hjalp en tidligere direktør for et barnehjem med å dekke over flere seksuelle overgrep mot barn.

Når Ungarns parlament stemmer, har landets midlertidige president fem dager på seg til å signere beslutningen, som deretter flys til Washington og videre til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. NATO-sjefen kan da formelt invitere Sverige inn i militæralliansen. Sverige kan dermed bli NATO-land før uken er omme.