Hjem Nyheter Orban taler imot globalisme, Soros – og antisemittisme

Orban taler imot globalisme, Soros – og antisemittisme

KONSERVATISME I torsdagens tale snakket Ungarns statsminister rett ut om masseinnvandring, kulturmarxisme, globalisme og George Soros – og beskrev seg selv som en dedikert motstander av «rasisme og antisemittisme».

Ungarns statsminister Viktor Orban og den polske lederen for PIS, Jaroslaw Kazynski, i september 1017. Foto: Kancelaria Sejmu / Pavel Kula (CC BY 2.0).

Under en tale torsdag på årets Conservative Political Action Conference (CPAC) i Dallas, Texas, tok Ungarns statsminister Viktor Orban opp noen av favorittemnene sine, nemlig migrasjon, globalisme og «wokeness» (lettkrenkethet).

«[Ungarere] har bestemt at vi ikke trenger flere kjønn – men flere ekte menn,» sa han. «Mindre drag-queens og mer som Chuck Norris!» la han til, og refererte her til den berømte amerikanske kampsportutøveren og skuespilleren. Den ungarske statsministerens tale sies av CPAC å ha vært rettet mot å galvanisere folkemengden i forkant av lørdagens tale av USAs tidligere president Donald Trump. Tirsdag besøkte Orban Trump på golfanlegget hans i Bedminster, New Jersey.

Mot globalisme og Soros

Orban beskrev seg selv i torsdagens tale som en «gammeldags frihetskjemper» og oppfordret sitt stort sett republikanske publikum til å slå seg sammen «mot globalister» – og deretter «særlig mot» den ungarskfødte jødiske multimilliardæren «George Soros». Han la til at denne meldingen ble levert «imot viljen til de progressive liberale».

I sin tale hånet den ungarske statsministeren det han kalte venstreorienterte media:

Jeg kan allerede se morgendagens overskrifter foran meg: «Høyreekstrem europeisk rasist, antisemittisk machomann og Putins trojanske hest taler til den konservative konferansen».

Orban la til at motstanderne hans ville gjøre hva som helst «for å slå inn en kile» mellom ham og andre mennesker. Han forklarte videre:

De hater meg og baktaler meg og mitt land, akkurat som de hater og baktaler deg.

«Nulltoleranse mot rasisme og antisemittisme»

I sin tale på torsdag kommenterte Orban også den nylige kontroversen rundt hans høyprofilerte tale i Romania nylig, hvor han gjorde det klart at ungarere ikke aksepterer å bli «gjort til en blandet rase». Statsministeren understreket her at han alltid hadde ført en «nulltoleransepolitikk mot rasisme og antisemittisme», og han anklaget menneskene som anklager ungarere for å ha disse tankesett for å være «idioter».

Orban la til at «en kristen politiker kan ikke være en rasist» og dvelet litt ved temaet kristendom. Han hevdet at amerikanere og ungarere deler de samme verdiene, som han mener kan være «en løsning på mange globale problemer».

Nazistenes og kommunistenes redsler eksisterte fordi noen vestlige stater på det europeiske kontinentet forlot disse kristne verdiene, og dagens progressive planlegger å gjøre det samme. De ønsker å gi opp vestlige verdier og skape en ny verden, en post-vestlig verden. Hvem vil stoppe dem hvis vi ikke gjør det?

Orbans løfte om å bygge et «illiberalt demokrati» midt i Europa, samt hans anti-LHBTQ og anti-masseinnvandringsretorikk har i stor grad gjort ham til en uønsket og foraktet person i EU. Tidligere denne måneden slo han tilbake på sine kritikere i fagforeningen, og presiserte at Brussel ikke dikterer ungarske anliggender:

Brussel er ikke vår sjef. Vi er en uavhengig, suveren ungarsk nasjon. Vi [ungarere] tar beslutninger sammen. Hvis disse ikke er bra for oss, vil vi informere dem [i Brussel] om dette. Hvis de ikke er gode og vi kan stoppe dem, så blir ikke den felles beslutningen tatt.