Hjem Nyheter Norge Oslo-politiet er bekymret

Oslo-politiet er bekymret

INNENRIKS Politiet i Oslo varsler om at de aldri før har fått inn så mange voldsanmeldelser.

Illustrasjonsfoto. Foto: WolfmannCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Ifølge tall fra Oslo-politiet ble 8 000 tilfeller av vold anmeldt i Oslo, Asker og Bærum i fjor. Det er 430 flere enn året før, melder NRK. Hvorvidt økningen kan ha en sammenheng med masseinnvandringen de seneste årene innrømmes dog ikke.

– Vi er opptatt av å finne flere svar på hva som kan ligge bak tallene. Dette må våre analytikere jobbe videre med, sier Grete Lien Metlid, leder for etterforskning og etterretning i Oslo politidistrikt.

Antall drapsforsøk registrert i Oslo, Asker og Bærum i 2023 var 50 og økte således med 21 flere enn året før.

– Antallet drapsforsøk lå høyt gjennom hele året, og det økte betydelig fra året før, men også de foregående årene, forteller Metlind og legger til at hun tror en del av forklaringen kan skyldes «personkonflikter eller konflikter i ungdomsmiljøer eller kriminelle miljøer».

– Vi er bekymret for unge som bruker kniv. Hvor man kanskje har lav terskel for bruk av vold, og ting kan eskalere og vi får alvorlige saker, forteller hun videre.

Antallet ransanmeldelser med våpen involvert har også økt kraftig, der det i 2023 ble registrert 13 anmeldelser av ran i måneden hvorpå kniv eller andre typer stikkvåpen ble anvendt. «Det høyeste antallet de siste fem årene», rapporterer NRK. Gjennomsnittlig var det også i fjor 12 tilfeller i måneden hvor fysisk vold med våpen ble registrert, samt at skytevåpen var involvert i totalt 40 ransanmeldelser i 2023.

– Vi vet at det er store konsekvenser for de som ranes. Man mister tryggheten, sier Metlid.

Les også: Innvandrerungdom raner nordmenn på Vipps – politiet «mangler ressurser»

«Aldri vært tryggere»

Ifølge Nina Jon, kriminolog og førsteamanuensis ved Politihøgskolen, har Norge blitt et tryggere land enn for en del tiår tilbake. Hun hevder at en trend med rekordmange voldsanmeldelser ikke nødvendigvis betyr at folk har blitt mer voldelig.

– Som forsker på Politihøgskolen er mitt utgangspunkt at det norske samfunnet er langt mindre voldelig i dag enn det var for en del tiår tilbake, forteller hun.