Hjem Nyheter Norge Over 100 somaliere mistenkt for ID-juks – kan bli utvist

Over 100 somaliere mistenkt for ID-juks – kan bli utvist

 NORGE  Utlendingsdirektoratet etterforsker over hundre «somaliere» for ID-juks. Nå risikerer de å bli sendt ut av landet.

UDI-640x335

Ifølge Karl Erik Sjøholt, leder for oppholdsavdelingen ved Utlendingsdirektoratet (UDI), skal de i over to år ha jobbet med saken.

– De siste to årene har vi jobbet med en gruppe etniske somaliere som vi trodde var fra Somalia, men som det viser seg ikke er fra Somalia, men fra nabolandene, uttaler Sjøholt til NRK.

UDI forteller at det skal dreie seg om over 100 personer som har vært i Norge i mellom 10 og 15 år. Cirka halvparten av disse skal være norske statsborgere, de andre har oppholdstillatelse. Sammen med politiet vil nå UDI vurdere deres fremtid i Norge.

– Normalt anser vi dette som så grovt at det medfører varig utvisning fra Norge, forteller Sjøholt til NRK.

Kommer inn lignende saker hver uke

Sjøholt forteller at lignende saker kommer inn hver uke fra politiet, og beskriver situasjonen som stor og bekymringsfull. Ifølge Sjøholt vil det bli vurdert om også familiene til personene skal sendes ut av landet.

Khalid Ahmed
Khalid Ahmed
Arbeiderparti-politiker jukset

En som har blitt avslørt i å jukse med hvor han kom fra, er Arbeiderparti-politiker Khaled Ahmed. Ahmed hevdet da han ankom Norge, at han var fra Somalia. Dette stemte ikke – Ahmed var fra nabolandet Djibouti. Som følge av dette ble han utvist fra landet. Utlendingsnemnda avviste nylig Ahmeds anke.

Les også:
Ap-politiker løy for å få asyl i Norge

Kilde:
Mistenker over 100 somaliere for id-juks – kan frata norsk statsborgerskap