Hjem Nyheter Norden Over 100 svenske politibetjenter skadet etter forrige ukes opptøyer

Over 100 svenske politibetjenter skadet etter forrige ukes opptøyer

FLERKULTUR Interne rapporter fra Politimyndigheten i Sverige gjør det gjeldende at hele 104 politibetjenter har blitt skadet etter forrige ukes opptøyer.

Dagens flerkulturelle Sverige. Skjermbilde: Twitter

Den danske kontrajihadisten Rasmus Paludan brente forrige uke koraner i flere byer rundt om i Sverige, noe som resulterte i voldsomme opptøyer fra rasefremmede som gikk til angrep på politi og politibiler, hvilket minnet mer om scener fra en borgerkrig i den tredje verden enn «motdemonstrasjoner» i et nordisk land.

I sosiale medier tok det ikke lang tid før man kunne se en rekke videoer som viste rasefremmede innvandrere kaste steiner mot politi, kapre politibuss og brenne opp hundrevis av biler.

Etter ukens opptøyer har så mange som 104 svenske politibetjenter levert inn yrkesskademeldinger til sin politimyndighet. Ifølge rapportene dreier det seg om alt fra beinfrakturer i hender og fingre, hjernerystelser, sårskader og klemskader, til hevelser og merker etter stein og andre prosjektiler.

En anonym politibetjent fortalte til SVT at vedkommede ble truffet av rundt 30-50 steiner som ble kastet av opprørerne.

– Uten beskyttelsesutrustningen hadde jeg vært alvorlig skadet, eller til og med død, fortalte betjenten.

En annen betjent opplevde at skjold og vernehjelmer sprakk og gikk i biter under herjingene. Noe som resulterte i at en stein fløy rett gjennom hjelmvisiret og skadet han i pannen.

– Jeg fikk glassbiter i øynene, munnen, nesen og jeg fikk splinter over hele uniformen min, skriver en betjent i sin skaderapport. Flere uroer seg over om hørselen deres har blitt påvirket etter å ha fått smellere kastet på seg.

Mange av betjentene vitner også om at de har kjent seg psykisk ille og stresset etter de rasefremmede opptøyene. «Jeg opplevde at de ville drepe, eller alvorlig skade oss» skriver en betjent i sin skaderapport.

– Det er et stort omfang av skader og meldinger som har kommet inn. Det her er det verste jeg har sett, sier Staffan Brandt, politi og arbeidsmiljøspesialist på Politimyndighetens HR-avdeling i Sverige.