Hjem Nyheter Over 500 drept da et kristent sykehus i Gaza ble bombet

Over 500 drept da et kristent sykehus i Gaza ble bombet

PALESTINA Tirsdag kveld traff et prosjektil al-Ahli Arab Baptist-sykehuset i Gaza og drepte over 500 mennesker. Samtidig prøver israelske politikere å gi Hamas skylden for massakren.

Israel har gjennomført intensive bombinger av Gaza etter at den palestinske motstandsbevegelsen Hamas utførte sin vellykkede hevnaksjon for halvannen uke siden. Tusenvis av sivile palestinere har allerede omkommet, og en israelsk rakett traff et sykehus tirsdag kveld.

Evan Hill, som er journalist ved The Washington Post (WP), har publisert en geolokalisert video som viser raketten som treffer al-Ahli Arab Baptist Hospital i Gaza by.

Video of the moment of the blast at Al Ahli Hospital, geolocated by The Post, captures a whirring through the air and then a blast, followed by orange flames: https://t.co/9C6AYwyP02 pic.twitter.com/Fa7T2DinCj

Evan Hill (@evanhill) October 17, 2023

I følge Gazas helsemyndighet har mer enn 500 mennesker omkommet – de fleste av dem kvinner og barn som søkte ly og omsorg – mens noen rapporter anslår at dødstallet er opp mot 1000.

The Palestinian Ministry of Health gives an announcement among the civilians tragically killed in the Israeli bombing of the Gaza Baptist hospital. pic.twitter.com/shvsCjCiz8

Jackson Hinkle (@jacksonhinklle) October 17, 2023

Al-Jazeera er på plass i Gaza og skriver:

Mens beredskapsarbeidere fortsetter å behandle overlevende fra angrepet på det arabiske al-Ahli-sykehuset sentralt i Gaza, har bilder begynt å sirkulere av sorgen og ødeleggelsene.

Blodige barn gråter i foreldrenes armer. De skadde får sydd sårene sine. Og likene av de døde – anslått til å være mer enn 500 – bæres til nærliggende bygninger som al-Shifa sykehuset, med laken som dekker ansiktene deres.

I stedet for å ta ansvar for angrepet, har det sionistiske regimet i Tel Aviv på ulike måter forsøkt å gi Hamas skylden for massakren. Innledningsvis postet Israels offisielle X-konto en forklaring, med video som «bevis», på at det var en Hamas-rakett som traff sykehuset. Innlegget har imidlertid blitt redigert flere ganger og videoen har blitt fjernet.

Etter dette skrev blant annet Israels forsvarsminister Yoav Gallant på X at «Hamas og palestinsk islamsk jihad» har «drept hundrevis av sivile på et sykehus i Gaza». Til og med statsminister Benjamin Netanyahu skriver at «hele verden burde vite» at «det var de barbariske terroristene i Gaza som angrep sykehuset i Gaza, ikke IDF».

The entire world should know: It was barbaric terrorists in Gaza that attacked the hospital in Gaza, and not the IDF.

Those who brutally murdered our children also murder their own children.

Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 17, 2023

Israels nasjonale sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir lovet imidlertid «hundrevis av tonn med eksplosiver fra luftvåpenet» i stedet for humanitær hjelp.

Det rapporteres om at store folkemengder i blant annet Jordan, Libanon og Tyrkia var på vei mot israelske ambassader. På Vestbredden samlet folk seg i gatene for å kreve president Mahmoud Abbas avgang.

Abbas har på sin side utlyst tre dager med landesorg etter angrepet, men snakket ikke om noen gjengjeldelse.

Ifølge den iranske Telegram-kanalen Global Resistance News har Hamas-leder Ismail Haniya sagt i en uttalelse at ikke bare Israel, men også USA har det fulle ansvaret for angrepet.

Den som nå støtter «Israel» er ansvarlig for deres forbrytelser i Gaza. Fienden er desillusjonert hvis de tror at disse massakrene kan dekke deres egne tap og få folk til å overgi seg. Massakren vil markere et vendepunkt, sa Hanyia.

Hizbollah har også kommentert massakren i Gaza og ber folk i Midtøsten legge press på sine ledere for å agere mot sionistene.

«Alle disse uttalelsene og fordømmelsene er ikke lenger nok, og vi oppfordrer folket i våre arabiske og muslimske nasjoner til å ta umiddelbare handlinger på gatene og torg for å uttrykke intenst sinne og legge press på regjeringer og stater overalt for å handle umiddelbart mot disse massakrene», skriver Hizbollah.

Oppdatering 23:45:

En israelsk journalist og «influencer» ved navn Hananya Naftali, som er en slags «digital rådgiver for Netanyahu», la først ut et innlegg på X der han skrev at IDF slo til mot en Hamas-base inne på sykehuset. Naftali har siden slettet innlegget og lagt ut nye der han hevder at Hamas bombet sitt eget sykehus.

I det geolokaliserte videoklippet av angrepet på al-Ahli Arab-sykehuset er ingen ettereksplosjoner synlige, noe som betyr at det i hvert fall ikke ser ut til å ha vært våpen og ammunisjon på stedet. Mange eksperter har også konkludert med at eksplosjonen var så kraftig at det virker usannsynlig at det var en palestinsk rakett. I stedet minner det om virkningen av såkalte JDAM-er, amerikanske bomber som ble brukt blant annet i Ukraina.

Hamas-talsmann Osama Hamdan snakket også med al-Jazeera i løpet av kvelden, og antydet blant annet at USAs president Joe Biden og fremfor alt USAs jødiske utenriksminister Anthony Blinken kan ha gitt «grønt lys» for angrepet.

Jeg tror ikke denne forbrytelsen ville funnet sted uten grønt lys fra USA. Alle forstår at Blinken tilbrakte natten før med det israelske krigskabinettet i over fem timer, og i morgen forventer alle at president Biden besøker regionen.

Ifølge Hamdan er det «klart at de forbereder landet for noe slik at man kan si at det må tas skritt for å evakuere Gaza».

Jeg tror palestinerne selv ikke vil forlate [Gaza], og jeg tror ikke de arabiske landene vil akseptere det. Jeg må si at det vi ser er en krigsforbrytelse, ikke bare fra israelerne, men også fra amerikanerne, sier Hamdan.

President Biden skulle onsdag morgen besøke Jordans hovedstad Amman for å møte representanter for Egypt, Jordan og Palestina og da diskutere hvordan konflikten kan løses. Etter bombingen av det al-Ahli Arab-sykehuset har imidlertid den jordanske regjeringen avlyst møtet, og ifølge rapporter er Biden nå på vei til Israel i stedet.

Al-Jaazeras Marwan Bishara beskriver avlysningen som «et stort tilbakeslag for USA og en betydelig forlegenhet». Dette etter at Blinken ble behandlet respektløst under sine besøk i Egypt og Saudi-Arabia tidligere denne uken.

«Siden begynnelsen av denne affæren har USA utnevnt seg selv til politiet i regionen, sheriffen i regionen, forsvarer Israel fra alle eventuelle tilbakeslag i regionen. Men en ting den amerikanske presidenten ikke kan gjøre er å kontrollere den arabiske opinionen, og den arabiske og palestinske allmennheten brenner», skriver Bishara.