Hjem Artikler Pakk sekken for en dag i den nordiske villmarken

Pakk sekken for en dag i den nordiske villmarken

FRILUFTSLIV Kontakt med naturen er viktig for både kropp og sjel. Her følger ti tips på ting man bør pakke i ryggsekken for en dag ute i den nordiske villmarken.

naturen

En sunn og naturlig livsstil bør inneholde turer og vandringer i skog og mark. Dette er også sterkt koblet til den nasjonalsosialistiske verdensanskuelsen med naturen som grunnlaget for alt liv. Gjennom å lære å kjenne vår natur, lærer vi også å kjenne vårt opphav. Her har våre forfedre vandret gjennom tusener av år. I denne artikkelen vil jeg presentere mine tips på hva man bør pakke i ryggsekken for en dag i den nordiske villmarken. Listen er på ingen måte komplett, men tar sikte på å gi innsyn i hvordan man bør tenke når man pakker.

Det er alt for få i Norden som tar seg tid til å være ute i våre vakre natur. Naturen er en vidunderlig plass for å koble av, få inspirasjon og få følelsen av vårt opphav. Den er nemlig vårt naturlige urhjem, hvorfra vi har fått mat og beskyttelse, og hvor vi har levd og utviklet oss.

Vi lever i dag i et stressende samfunn med hektiske hverdager; vi skal oppdatere Facebook og Instagram, drikke kaffe latté, få oss karriere og se på Netflix. Trene gjør vi utelukkende av den usunne anledning at vi skal få bekreftelse fra andre.

Les også: Vår vei – punkt 6

Jeg bruker naturen for å samle krefter og koble av. Der henter jeg min kampglød, min energi og min tro på det nordiske folket. Følelsen av opphav og harmoni er noe som har fylt meg hver eneste gang jeg kommer tilbake fra mine besøk i den nordiske naturen.

Galdhöpiggen-032

Du føler kanskje at dette er langt vekke fra din virkelighet? Hvordan skal du rekke det i din hverdag? Hvordan forbereder jeg meg for en dag i villmarken? Hva skal jeg pakke? Jeg anser at det burde være en selvfølge for en nasjonalsosialist å fra tid til annen besøke vår natur. Det inngår i vårt tenkesett om en sunn livsstil og en sunn innstilling til naturen som vårt hjem. Ta så nytte av naturens kraft og fyll deg selv med energi!

Jeg har skrevet opp en pakkeliste over ting det er smart å putte i ryggsekken før man legger ut på en tur i villmarken. Tanken med listen er å gi deg som ikke har lang erfaring eller kunnskap om naturen, tips og råd på veien.

naturen_2

Veiledning – kart og kompass

Å vite hvor man er og hvor man skal er egentlig en forutsetning for all villmarksliv. Du kan så klart bruke GPS, men batteriet må lades. Et kompass veier ingenting og krever ingenting. Lærer du deg hvordan du skal bruke kart og kompass, så er du alltid trygg. Modeller med speil på kan også brukes for å med solens hjelp signalisere til helikopter eller redningsmannskap.

Hender og hode – hansker og lue

Jeg synes at man alltid skal pakke med hansker og lue. Det virker kanskje opplagt, men det er nødvendig å påpeke hvor viktig disse plaggene er. Hendene er kroppens mest finmotoriske instrumenter og bør beskyttes mot sår, brannskader og kulde. Luens funksjon er å holde deg varm, ettersom så mye som 90 prosent av kroppens varmetap skjer gjennom hodet.

Klesskift – en livredder

Omstendighetene og værforholdene kan raskt forandre seg i naturen, og særskilt på fjellet og på kysten. Pakk med ekstra klær, de gjør en stor forskjell og bør tilpasses etter årstiden. Det er dessuten en deilig følelse å alltid ha en varm og tør backup. Er du mye ute i bløte og fuktige miljøer, så husk å pakke klesskiftet i en vanntett sekk.

Helag-2-av-20

Kle deg lett med skallplagg

Velg plagg som gir mest mulig varm til minst mulig vekt. Lette regn- eller skallplagg, jakke eller vest i dun eller primaloft, gjør at sekken blir lett å bære. Et ekstra par sokker kan være bra og en tørt ullundertøy synes jeg er viktig å ha.

Lys

I motsetning til dyrene, så ser mennesker dårligere i mørket. Derfor er det smart å ta med seg en lyskilde. En bra lykt har mange fordeler, og med en hodelykt har man hendene frie. Lykter med strobelys kan brukes til å markere din posisjon ved en nødsituasjon.

Førstehjelpsskrin

Mange har et førsehjelpsskrin i bilen eller kanskje hjemme. Dette er perfekt å ta med seg ut i naturen, men pass på å ta en gjennomgang av skrinet og skreddersy det gjerne til ditt eget. Husk også at skrinet kan tilpasses etter situasjon og type av aktivitet. Standardinnholdet pleier å være kompresser, bandasjer, plaster og desinfiserende midler. Det kan være smart å legge til smertestillende, saks, nål og tråd, samt væskeerstatning.

bilde 3

Å gjøre opp ild

Å kunne gjøre opp ild er en grunnleggende kunnskap for villmarkslivet. Fyrstikker må oppbevares i en vanntett pose. Alternativt så kan også tennstål brukes, men husk å lære deg hvordan det brukes først. Det kan være smart å ha med seg bra startmateriale for å gjøre opp ild, som for eksempel spon eller trefliser dynket i terpentin. Du kan også ta med never eller lo fra din egen tørketrommel. Glem ikke å slukke ilden etter deg.

Kniven – et allsidig verktøy

Kniven er et allsidig verktøy man må ha med seg i naturen. Med den kan du lage opptenningsved til ditt bål, rense fisk og kappe linjer. Jeg foretrekker en vanlig kniv, fremfor et multiverktøy. Du får mer kraft og kan også bruke kniven som en mini-øks. Tenk på at håndtaket på kniven kan bli bløtt og at kniven med fordel kan være enkel å se også i mørket. Ta med deg et bryne slik at du kan få slipt kniven etter behov.

naturen_3

Mat og vann

Jeg tar alltid med meg en vannflaske når jeg er ute i naturen, uansett hvor langt eller kort jeg vandrer. Vi er heldig i Norden som har fint og rent vann på de fleste steder. Erfarne villmarksmennesker har dog tips og triks for å filtrere vann i naturen, men er du usikker på kvaliteten så finnes det vannfilter og tabletter som renser vannet. Et annet tips er å alltid spise noe før du skal sove en kald natt. Det er også smart å ta med seg snacks i form av energi-sjokolader, nøtter, tørket frukt eller tørket kjøtt. Jeg pleier alltid ha med meg en liten flask med buljong for energi og varme.

Mobilen

Selv om det ikke finnes dekning over alt i naturen, så tar jeg med meg mobilen. Den kan naturligvis gå tom for strøm, så det kan være smart å ta med seg ekstra batterier eller et lite solcelle-panel. Husk å oppbevare mobilen i en vanntett pose.

God tur!

/Nils Svensson i skog og mark