Hjem Nyheter Norge Pär Öberg vitnet i Breivik-rettssaken

Pär Öberg vitnet i Breivik-rettssaken

0

MOTSTANDSBEVEGELSEN I dag ble Pär Öberg avhørt som vitne i den pågående rettssaken om Anders Breiviks søknad om løslatelse.

Pär Öberg.
Foto: Nordfront

I går ble rettssaken om Anders Behring Breivik sin søknad om løslatelse innledet.

I dag formiddag vitnet Pär Öberg fra Den nordiske motstandsbevegelsen under rettssaken. Öberg var blitt kalt inn som vitne av Breiviks forsvarer.

Etter en del formelle spørsmål ble avhøret av Öberg innledet med at han fikk spørsmålet om han kjenner Breivik.

– Nei, ikke i det hele tatt faktisk, svarte Öberg.

Under ed svarte Öberg deretter på spørsmål fra forsvarer Øystein Storrvik, som blant annet lurte på om Öberg kunne tenke seg å ha kontakt med Breivik om hans restriksjoner ble lettet.

– Om jeg får sjansen til å brevveksle med Breivik ville jeg absolutt kunne gjøre det, sa Öberg.

Öberg understreket også i sin forklaring at Motstandsbevegelsen ikke er for offensiv vold.

– Vi utøver ikke offensiv vold. De gangene det har vært vold, har det vært i selvforsvar, sa Öberg angående Motstandsbevegelsens forhold til vold.

Videre konstaterte Öberg at Breivik ikke var nasjonalsosialist da han begikk lovbruddene han er dømt for.

– Jeg vet ikke om Breivik er nasjonalsosialist nå, jeg vet at han ikke var det den 22. juli. Han var snarere litt mer Israel-vennlig og frimurer og slikt da, så det var ikke akkurat hva man betegner som en nasjonalsosialist. Jeg tror til og med at han kritiserte nasjonalsosialismen som en hatideologi, sa Öberg.

Avslutningsvis poengterte Öberg at det er nettopp sensur og politisk undertrykkelse som ofte driver folk til å begå voldshandlinger som den Breivik utførte i 2011.

– Jeg tror at om man lar politiske krefter kommer frem. Altså som Den nordiske motstandsbevegelsen, for eksempel. At man får gjøre sin stemme hørt, man får ha et partiprogram, man får stille opp i valg, man får på ulike måter demonstrere og medvirke i debatten – så er det bra. Alle burde få medvirke i den politiske debatten, sa Öberg og fortsatte siden:

– Men når man begynner å sensurere, ikke ville vise ting, skjule og holde informasjon tilbake fra befolkningen, da koker det delvis over, og jeg tror det er det vi ser, når man ser slike mennesker som handler alene, har det kokt over helt enkelt. Og der må systemet – altså regimet – ta sitt ansvar. De har en del i dette, at det blir slik gjennom å sensurere og stilne. Jeg forsøkte for eksempel å følge med da Breivik skulle forklare seg på VG, og det var jo sensurert når Breivik pratet der, sier Öberg.

Også Öbergs vitneforklaring ble sensurert av VG, som for øvrig livesender hele rettssaken.

For sin egen del har Breivik foruten å søke om å bli løslatt hittil under rettssakens gang sagt at han ikke har til hensikt å utøve mer politisk vold dersom han slippes ut i samfunnet. Breivik har også fremført et nytt og forvirret resonnement om at det egentlig skal ha vært Blood & Honour som lå bak masseskytingen på Utøya og bombingen av regjeringskvartalet, da Breivik skal ha handlet på deres ordre. Tidligere har Breivik påstått seg å ha samarbeidet med en paramilitær høyreekstrem frimurerorden.